Marcus Terentius Varro
Marcus Terentius Varro (MÖ 116 - MÖ 27), Romalı akademisyen ve yazar. Kendinden daha genç çağdaşı Varro Atacinus ile karıştırılmaması için Varro Reatinus olarak da bilinmektedir.
Raete (şimdi Rieti) yakınlarında doğdu. Siyasi olarak preator olması için Pompeius Magnus'u desteklemiştir. MÖ 49-45 yılları arasındaki iç savaşta Julius Caesar'a karşı Pompeius'un ordusuna İlerda Savaşı'nda komuta etmişti. İç savaşı Caesar kazanınca kaçmış ancak daha sonra affedilmiştir. Caesar öldükten sonra Marcus Antonius tarafından devlet düşmanı ilan edildi ve mülkünün büyük kısmını kaybetti. Daha sonra ise Augustus'un sevgisini kazanmış ve onun koruması altında çalışmalarına devam etmiştir.
Roma'nın kuruluş tarihini MÖ 754-753 tarihi arasına yerleştirmiştir.[1]
Eserleri
[değiştir | kaynağı değiştir]De Lingua Latina (Latin Dili Üzerine)
[değiştir | kaynağı değiştir]Varro'nun Latin dili üzerine yazdığı bu eser toplamda 25 kitaptan oluşmaktaydı. Ancak günümüze yalnızca altı kitabı (5.-10. kitaplar), onlar da eksik bir şekilde kalmıştır. Eser son tahlilde her ne kadar bir felsefe kitabı olsa da sentaksla ilgili bölümler günümüze gelmediği için biz yalnızca etimoloji ve morfoloji ile ilgili bölümlerini bilebiliyoruz. Yazar 5.-7. kitaplarda etimoloji alanına giriyor. Bu kitaplarda Latincedeki kelimelerin etimolojilerinden ve tarihsel gelişimlerinden bahsediyor. 8.-10. kitaplarda ise Antikçağ'ın meşhur dil tartışması olan analogia (benzeşim)-anomalia (ayrışım) tartışmasını açıklıyor. 8. ve 9. kitaplarda sırasıyla ayrışımcıların ve benzeşimcilerin görüşlerini, 10. kitapta ise kendi görüşlerini yansıtıyor.[2]
Res Rusticae (Ziraat İşleri)
[değiştir | kaynağı değiştir]Res Rusticae (Ziraat İşleri) Varro'nun 80 yaşındayken yazmaya başladığı, üç kitaptan oluşan bir eserdir. Eserin üç kitabı sırasıyla tarım, besicilik ve çiftlik hayvancılığı konularını işler. Latin yazınında ziraat ile ilgili en önemli eserlerden olmasının yanında yazıldığı dönemin siyasi ve toplumsal durumunu da yansıtabilmiştir.[3]
Bilinen kayıp eserleri
[değiştir | kaynağı değiştir]- Saturarum Menippearum libri CL or Menippean Satires in 150 books
- Antiquitates rerum humanarum et divinarum libri XLI
- Logistoricon libri LXXVI
- Hebdomades vel de imaginibus
- Disciplinarum libri IX
Dış bağlantılar
[değiştir | kaynağı değiştir]Varro'nun kendi yazdıkları
[değiştir | kaynağı değiştir]- Marcus Terentius Varro çalışmaları – Gutenberg Projesi
- de Re Rustica20 Ağustos 2011 tarihinde WebCite sitesinde arşivlendi (Latin and English at LacusCurtius)
- de Re Rustica (Latin)
Konuyla ilgili yayınlar
[değiştir | kaynağı değiştir]- Livius.org: Varronian chronology7 Ekim 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ V. Diakov - S. Kovalev, İlkçağ Tarihi, 2. Cilt: Roma, 2. Baskı, İstanbul: Yordam Kitap, 2011, s. 207
- ^ Marcus Terentius Varro (Ağustos 2021). De Lingua Latina [Latin Dili Üzerine]. Hanegelioğlu, A. Doğucan tarafından çevrildi. Ankara: Doğu Batı Yayınları. ISBN 978-625-7030-55-7.
- ^ Marcus Terentius Varro (Kasım 2021). Res Rusticae [Ziraat İşleri]. Hanegelioğlu, A. Doğucan tarafından çevrildi. Doğu Batı Yayınları. ISBN 978-625-7030-84-7.