Maral (Afgan Aktivist)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Takma adıyla Maral, Afganistan doğumlu kadın aktivist.

Maral'ın ailesi onun kadın hakları için eylem yapmasını ve sivil toplum kuruluşlarına katılmasını istememişti, işe gitmesini de onaylamıyorlardı ancak Maral ailesini dinlemedi.[1]

Katkıları[değiştir | kaynağı değiştir]

2004'ten beri kadınları bilinçlendirme amacıyla çalışıyor. Kadınları, kadın haklarını öğrenmeleri ve onların ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları için teşvik ediyor.

Halen, kırsal kesimde ev içi şiddet kurbanı olan kadınların korunmaları için çalışmalar yapmakta ve adalet arayışlarında onlara yardımcı olmaktadır.

BBC 2021 yılı 100 Kadın listesinde yer almıştır.[1]

Maral'ın ailesi onun kadın hakları için eylem yapmasını ya da sivil toplum kuruluşlarına katılmasını istemedi. Bir kadın olarak işe gitmesini onaylamadılar, o ise ailesini dinlemedi.

2004'ten bu yana yerel çapta kadınları bilinçlendirmeye çalışıyor. Onları, haklarını öğrenmeleri, işe gidip ekonomik bağımsızlıklarını kazanmaları yolunda teşvik ediyor.

Kırsal kesimde ev içi şiddet kurbanı kadınların korunmaları için çalışıyor ve adalet arayışlarında onlara yardımcı oluyor.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c "BBC'nin 2021 yılı 100 Kadın listesi yayımlandı: Bu yılki listede Sevda Altunoluk ve Elif Şafak da var". BBC News Türkçe. 18 Nisan 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mayıs 2023.