Mantar meşesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
18.41, 28 Kasım 2016 tarihinde II. Niveles (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17872166 numaralı sürüm (düzenleme AWB ile)
Mantar Meşesi
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular)
Klad Eudicots (İki çenekliler)
Takım: Fagales
Familya: Fagaceae (Kayıngiller)
Cins: Quercus (Meşe)
Seksiyon: Cerris
Tür: Q. suber
Quercus suber
L.1753
Mantar meşesi yayılış alanı

Mantar meşesi, kayıngiller (Fagaceae) familyasından, daimi yeşil, Akdeniz elemanı. 15–20 m'ye kadar boylanabilir, kalın dallı, dolgun ve düz olmayan gövdeli, 1 metre kadar çaplı, geniş tepeli bir ağaçtır. Kabuğundan şişe mantarı elde edilir[1].

Akdeniz havzasının batısında doğal olarak yayılır. Avrupa'da Portekiz, Fransa, İspanya, İtalyann güneyi, Korsika, Sardunya, Balear, Sicilya Adaları'nda ormanlar oluşturur. Afrikanın kuzeyinde Cezayir, Fas ve Tunus'ta yaygındır.

Ağaç 5 yaşından sonra soğuk ve güneşten kendini korumak üzere gövde ve dallarında kalın bir kabuk oluşturur. 50 yaşından sonra iyi mantar üretmektedir. 50-150 yaşları arası mantar verir, 200 yaşına kadar yaşayabilir.

Amerika Brezilya, İngiltere, Arjantin, Avustralya ve G. Afrika'da mantar meşesi ormanları oluşturulmasına rağmen, kaliteli kabuk vermemiştir.

Galeri

Kaynak

  1. ^ GÜNAL, Prof. Dr. Nurten (2006). "Batı Akdeniz Havzasında Bir Meşe Türü:Quercus Suber (Mantar Meşesi)". Türk Coğrafya Dergisi, s:44. Erişim tarihi: 28 Kasım 2016.