Maldivler monarşisi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Maldivler, 1153 yılında Budist Kral Dhovemi'nin İslam'ı kabul etmesiyle saltanat hâline getirildi. Bundan önce Maldivler bir Budist Krallığı, bir Hindu Krallığıydı ve bundan önce de bazı rivayetlere veya diğerlerine göre her atolün bir baş kraliçe tarafından yönetildiği anaerkil; heliolatrik, selenolatrik ve astrolatrik Sawamias olarak bilinen dinlerin rahipleri tarafından yönetilen birkaç teokratik toplumdu. Kral Koimala'dan önceki tüm hükûmdarlar, o zamanlar bilindiği şekliyle Maldivler'in veya Deeva Maari'nin (ve Dheeva Mahal'in) yalnızca bazı kısımlarını yönetiyordu. Koimala, Maldivler'in bugün bildiğimiz tüm adalarına ve Maliku adasına hükmeden ilk kraldı.

Sultan'ın 1965 yılına kadarki resmî unvanı, Majesteleri üslubuyla ifade edilen Kara ve Deniz Sultanı, on iki bin adanın Efendisi ve Maldivler Sultanı idi. 1965'teki bağımsızlığın ardından sultan, Majesteleri üslubuyla Kral unvanını aldı. Bu unvan ada ülkesinde ikinci kez cumhuriyet ilan edilen 1968 yılına kadar kullanıldı. Sultanın ana resmî Kraliyet ikametgâhı, Malé'deki bir saray olan Etherekoilu'ydu .

Sultanların saltanatları üç kaynakta ortaya konulmaktadır. Maldivli tarihçi Hasan Taj Al-Din'in (1727'de öldü) Maldivler'in 670 yıllık tarihini kapsayan, Arapça yazdığı Taarikh (Tarih İslam Diba Mahal olarak da bilinir), loamaafaanu bakır levhalar ve 1757'de hem Dhives Akuru'yu hem de Thaana'yı kullanarak yazılan Raadhavalhi adlı üçüncü kaynaktır.

Maldivler'in 7 hanedanı: 1. Theemugu hanedanı 2. Umaru veeru hanedanı 3. Hilai hanedanı 4. Utheem hanedanı 5. Isdhoo hanedanı 6. Dhiyamili hanedanı 7. Hura hanedanı