Malıhıdırlı, İmamoğlu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
20.35, 10 Temmuz 2016 tarihinde Peykbot (mesaj | katkılar) tarafından oluşturulmuş 17314534 numaralı sürüm (bilgi kutusundan muhtarlık bilgisi çıkarıldı)
Malıhıdırlı, İmamoğlu
Harita
Türkiye'de yeri
Türkiye'de yeri
Ülke Türkiye
İlAdana
İlçeİmamoğlu
Coğrafi bölgeAkdeniz Bölgesi
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0322
Posta kodu01700
Resmî site
YerelNet

Malıhıdırlı, İmamoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir.

Tarihçe

Halk arasında Kaleköyü adıyla bilinir. Mahallenin sınır komşuları Çörten Köyü, Sayca Köyü, Boztepe ve Maltepe mahallesidir. Mahallenin, Cumhuriyet öncesi dönemlerde kurulduğu sanılmaktadır. Mahallede Bilal Hoca oğulları, Mahmut Ağalar ve Erkek Mustafa (Kurtlar Karaoğlu) adıyla anılan üç kabile olduğu belirtilmektedir. Cumhuriyetten sonra göçerlerin köye gelip yerleşmesi ile birlikte bu kabilelere Berberler ve Kızılışıklılar adı verilmiştir. Bu kabilelerden Bilal Hoca oğulları, soyadı kanunu ile birlikte Çakmak, Köse, Özcan, Atay, ve Yılmaz soyadlarını almışlardır. Mahmut ağalar kabilesi ise Duru soyadını almışlardır. Erkek Mustafa adıyla anılan kabile de Büyükgüzel soyadını almıştır. 1929-1951 tarihleri arasında Cırrıklılar, Zenbilciler, Cabarlar ve Honamlı (Gotanak) aşiretleri ile Darendeliler gelerek köye yerleşmişlerdir.

Mahallenin birçok ören yerleri bulunmaktadır. Köy yerleşiminin bulunduğu yerde Şirlekçeşmesi diye tabir edilen Bizanslılar zamanından kalma olarak bilinen bir mağara içerisinden dere akmaktadır.

Kültür

Mahallede Yörük-Türkmen kültürü yaşam alanı bulmaktadır. Malıhıdırlı mahallesinin aşuresi, yüksük çorbası(antı), sütlü pirinç çorbası, dövme pilavı, etli yahnisi, susamlı iki saç arası çöreği, sıkması meşhurdur. Bir Yörük-Türkmen mahallesi olan Malıhıdırlı'da Yörük ayranı çok güzel yapılır. Et yahnisine "kara cacık" da denir. Eski Ülkü Ocakları Genel başkanı ve MHP genel başkan adaylarından Ramiz Ongun, ve eski Sarıçam belediye başkanı Ahmet Zenbilci , Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürlük Başmüfettişi Mehmet Demir, Engelli Şair Yazar Alper Demir bu mahalledendir

Coğrafya

Adana iline 45, Ç.Ü. Balcalı Hastanesi arkasından 30, İmamoğlu ilçesine 25 km uzaklıktadır.

İklim

Mahallenin iklimi, Akdeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

Nüfus

Yıllara göre mahalle nüfus verileri
2007 1234
2000 891
1997 888

Ekonomi

Mahallenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım ürünlerinden daha çok tahıllar (buğday, arpa), pamuk, yer fıstığı ekimi yapılır. Mahallenin arazisinin büyük bir kısmı Çatalan Baraj gölünün suları altında kaldığından mahallesimüzde balıkçılık da yapılmaktadır. Küçük baş hayvancılık gelişmiştir.

Altyapı bilgileri

Mahallede ilköğretim okulu vardır. Mahallede, içme suyu şebekesi vardır, kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi vardır.

Dış bağlantılar

Şablon:Portal