Makedonya'daki Osmanlı camileri listesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Gezinti kısmına atla Arama kısmına atla

Aşağıdaki liste modern Makedonya Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan Osmanlı camilerin bir listesi.

Şimdiki Makedonya cumhuriyeti toprakları on dördüncü ve on beşinci yüzyıl arası Osmanlı idaresine girmiştir ve 1912'ye kadar bu durum devam etmiştir. Yaklaşık beş asırlık Osmanlı döneminde bölgede camiler inşa edilmiştir. Bunlardan bazıları örnek olarak Kalkandelen'deki Alaca cami UNESCO miras listesine alınmıştır. Ayrıca Osmanlı döneminde tarihi kiliselerden bazıları camiye çevrilmiştir bunların çoğu yüzyıllar sonra Osmanlı yönetimi çekildikten sonra tekrar kiliseye çevrilmiştir, örnek olarak Ohri şehrindeki Fethiye cami gibi. Osmanlı döneminin sona ermesiyle ve bazı yerlerde Müslüman halkın göç etmesiyle bazı tarihi camiler bakımsızlıktan harabe haline gelmiştir. Son yıllarda bazı camiler bazen Türkiye'ninde desteği ile restore edilmiştir örneğin Üsküp'teki bazı camiler gibi. Camilere bazen gayrimüslimler tarafından kasıtlı olarak zarar verilmiştir mesela 20. yüzyılın başlarında Balkan Savaşları döneminde olduğu gibi. Yakın zamanda örneğin UNESCO listesindeki Alaca caminin 2001'de Arnavut isyanı esnasında Makedon ordusu ve parmiliterler tarafından zarar verilmesi[1] ve Pirlepe'deki Çarşı caminin Makedon milliyetçileri tarafından yakılması gibi. Bundan başka bazı eserler tamamen yıkılmıştır örneğin Üsküp'teki 1494 yılında yaptırılan Burmalı Camii, 1925 senesinde dönemin Sırp yönetimi tarafından yıkılmıştır. Bugün Üsküp ve Manastır gibi şehirlerde tarihi Osmanlı camilerinin birden fazla örnekleri vardır.

Tarihi camiler[değiştir | kaynağı değiştir]

Adı Bulunduğu yer Yapılış tarihi Resim Durumu Notlar
Hacı Mahmut bey Manastır 1522[2]
Haci Mahmud bey mosque.jpg
Harabe.
Hamza bey Manastır 16. veya 17. yüzyıl[2]
Hamza bey mosque BT.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Koca Kadı Manastır 1529[2]
Koca Kadı mosque.jpg
Harabe.
İshak Manastır 1506[2]
Bitola 03.JPG
Cami olarak kullanılıyor.
Haydar Kadı Manastır 1562
Haydar kadı mosque Bt.jpg
Harabe. Harabe olan bu camii Vakıflar genel müdürlüğünce restore edilerek 4 Kasım 2016 tarihinde ibadete açıldı.

Kaynak: http://www.bik.gov.tr/osmanli-eseri-haydar-kadi-camisi-104-yil-sonra-ibadete-acildi/

? Manastır ?
Monastir (Bitola) - Mosquée bombardée 1919.jpg
Harabe.
Hacı Turgut Ohri 1466[3]
Xhamia e Haxhi Durgutit në Ohër 5.JPG
Cami olarak kullanılıyor.
? Demirhisar ?
ЏамијаМургашево.JPG
Harabe.
Mustafa Paşa Camii Üsküp 1492
Mezquita Mustafa Pasha, Skopie, Macedonia, 2014-04-17, DD 62.JPG
Cami olarak kullanılıyor.
İshak bey Üsküp 1438
Skopje, mešita Aladža.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Yahya Paşa Camii Üsküp 1504
Јахја-паша.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Dukancik Üsküp
Џамија Дуќанџик.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Balaban Üsküp
Џамија Хаџи Балабан во Скопје.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
İsa bey Üsküp
Issa bey moschee skopje.JPG
Cami olarak kullanılıyor.
Sultan Murad Üsküp 1436
Султан-муратова џамија во Скопје 3.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Tütünsüz Üsküp
Tutunsuz.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Kösekadı Üsküp
Џамија Ќосе Кади 2.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Arasta Üsküp
Џамија Араста во Скопје 4.jpg
Cami olarak kullanılıyor.
Kebir Mehmet Çelebi Üsküp
Kebir Mehmed Čelebi džamijata vo Skopje (21).JPG
Cami olarak kullanılıyor.
Ali paşa Ohri 1573[3]
Xhamia e Ali Pashës në Ohër 1.jpg
Cami olarak kullanılıyor. 1823 yılında Belgrad Veziri olan Maraş’lı Ali Paşa tarafından onarıldı ve onun için onun adıyla anılıyor.[3]
Çarşı Pirlepe 1475[2]
Prilep-rušena.jpg
Harabe. 2001'de Makedon milliyetçileri tarafından yakıldı.
Alaca Cami, Kalkandelen Kalkandelen ilk yapı 1438, 1833'te onarıldı
Islamic religious buildings 4.JPG
Cami olarak kullanılıyor.
Kaçanikli Mehmed Paşa[4] Tabanovce 16. yüzyıl[4]
Tabanovce-Mosque-B&W.jpg
Harabe.
Saat Gostivar 1676
Саат Џамија во Гостивар.JPG
Cami olarak kullanılıyor. Restore edildi.
Eski Kumanovo 1751 Harabe.
Yeni Manastır 1554 veya 1559 veya 1565[2]
2011 Bitola, Meczet Jeni 01.JPG
Müze olarak kullanılıyor.
Hünkar Camii Debre 1468 Büyük ölçüde tahrip olmuş.
Hüsameddin Paşa Camii İştip 1560
Husa Medin Pasha Mosque in Štip.jpg
Murad Paşa Camii Üsküp 1436
Мурат-пашина џамија во Скопје.jpg

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Di Lellio, Anna; Kiel, Machiel (2006). The Case for Kosova: Passage to Independence. Anthem Press. ss. 51-52. ISBN 9781843312451. 
  2. ^ a b c d e f "hadzi-mahmud-bey". 26 Şubat 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Ekim 2014. 
  3. ^ a b c Salih, Eyüp. "Tarihte Ohri ve önemli şahsiyetler". 26 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Ekim 2014. 
  4. ^ a b Kiel, Machiel. "Kumanova". TDV İslâm Ansiklopedisi. TDV İslâm Ansiklopedisi. 10 Şubat 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014.