İçeriğe atla

Magnificent Obsession (film, 1954)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Magnificent Obsession (film, 1954)
Magnificent Obsession
YönetmenDouglas Sirk
YapımcıRoss Hunter
YazarRobert Blees
SenaristWells Root
Sarah Y. Mason
Victor Heerman
Finley Peter Dunne
OyuncularJane Wyman
Rock Hudson
Barbara Rush
Agnes Moorehead
Otto Kruger
MüzikFrank Skinner
Görüntü yönetmeniRussell Metty
KurguMilton Carruth
StüdyoUniversal Pictures
DağıtıcıUniversal Pictures
Çıkış tarih(ler)i2 Ağustos 1954 (1954-08-02) (U.S.)
Süre108 dakika
ÜlkeABD
Dilİngilizce
Hasılat$5.2 milyon (est. US/ Canada rentals)[1]

Magnificent Obsession, Douglas Sirk'ün yönettiği, başrollerinde Jane Wyman ve Rock Hudson'ın oynadığı 1954 yapımı Amerikan romantik drama filmidir. Irene Dunne ve Robert Taylor'ın oynadığı, aynı adlı filmin yeniden çevrimidir. Her ikisi de Lloyd C. Douglas'ın 1929 tarihli Magnificent Obsession romanına dayanmaktadır.

Sirk bazen hikayenin uzaktan da olsa Yunan efsanesi Alcestis'e dayandığını iddia etmiştir.

Olay Örgüsü[değiştir | kaynağı değiştir]

1948 yılında, şımarık playboy Bob Merrick dikkatsiz davranarak sürat teknesinin kontrolünü kaybeder, kaza yapar ve yaralanır. Kurtarma ekipleri, Dr. Phillips'in gölün karşısındaki evinde bulunan en yakın resüsitatörü çağırır. Canlandırma cihazı Merrick'i kurtarmak için kullanılırken Phillips kalp krizi geçirir ve ölür. Merrick kendini Phillips'in kliniğinde bir hasta olarak bulur ve çalışanlar Merrick'in Phillips'in ölümüne istemeden de olsa sebep olmasına içerlerler.

Dr. Phillips'in dul eşi Helen Phillips, Dr. Phillips'in hayatı boyunca geri ödemeyi kabul etmediği borçları geri ödemeyi teklif eden bir telefon, mektup ve ziyaretçi akınına uğrar. Birçoğu onun "zaten kullanılmıştı" diyerek reddettiğini iddia eder. Ünlü bir sanatçı ve Dr. Phillips'in yakın arkadaşı olan Edward Randolph, Helen'e bu cümlenin ne anlama geldiğini açıklar. Bu, kocasının çok başarılı bir muayenehanesi olmasına rağmen neden çok az para bıraktığını anlamasına yardımcı olur.

Bir zamanlar tıp öğrencisi olan ancak eğitimini yarıda bırakan Merrick, neden herkesin ondan hoşlanmadığını keşfeder. Klinikten kaçar, Helen'in arabasının önünde yere yığılır ve hastaneye geri dönerek kocasının ölümüyle bağlantısını öğrenir.

Taburcu olduktan sonra Merrick, arabayla uzaklaşmadan önce bir partide sarhoş olur. Yoldan çıkıp Edward Randolph'un evine gider ve Randolph ona kendi sanatına ve Dr. Phillips'in başarısına güç veren gizli inancı açıklar. Merrick bu yeni felsefeyi denemeye karar verir. Helen'le barışmaya çalışırken, ondan kaçmak için bir arabanın yoluna girer. Kaza sonucu Helen kör kalır.

Merrick, Dr. Phillips'in mirasını yerine getirmeye çalışarak ayık bir şekilde doktor olmaya karar verir. Aynı zamanda Helen'e de aşık olmuştur. Fakir bir tıp öğrencisi olan Robby kisvesi altında onun körlüğüne alışmasına yardımcı olur.

Merrick gizlice Helen'in Avrupa'ya seyahat etmesini ve dünyanın en iyi göz cerrahlarına danışmasını ayarlar. Kapsamlı testlerden sonra bu cerrahlar Helen'e iyileşme umudu olmadığını söyler. Bundan kısa bir süre sonra Robby, duygusal destek sağlamak için Helen'ın oteline gelir ve Helen'ın onun gerçek kimliğini çoktan tahmin ettiğini keşfeder. Merrick Helen'e evlenme teklif eder. O gecenin ilerleyen saatlerinde Helen ona yük olacağını fark eder ve kaçar.

Aradan uzun yıllar geçer ve Merrick artık kendini işine adamış, başarılı bir beyin cerrahıdır ve gizlice hayırseverlik faaliyetlerine devam etmekte ve Helen'i aramaktadır. Bir akşam Randolph, Helen'in Güneybatı'daki küçük bir hastanede çok hasta olduğu ve muhtemelen ölmek üzere olduğu haberiyle gelir. Merrick geldiğinde Helen'in hayatını kurtarmak için karmaşık bir beyin ameliyatına ihtiyacı olduğunu öğrenir ve bu ameliyatı gerçekleştirir. Uzun bir gece sonuçları bekledikten sonra Helen uyanır, görebildiğini keşfeder ve Merrick ile yeniden bir araya gelir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "All Time Domestic Champs", Variety, 6 January 1960 p 34

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

IMDb'de Magnificent Obsession