Madeleine Smith

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Madeleine Smith

Madeleine Hamilton Smith (29 Mart 1835 - 12 Nisan 1928), 1857'de İskoçya'da sansasyonel bir cinayet davasında suçlanan 19. yüzyıl Glasgow sosyalistiydi.

Özgeçmişi[değiştir | kaynağı değiştir]

Smith, Glasgow'daki üst-orta sınıf bir ailenin ilk çocuğuydu (beş çocuk); babası James Smith (1808–1863) zengin bir mimardı[1] ve annesi Elizabeth, önde gelen neo-klasik mimar David Hamilton'un kızıydı. Glasgow'daki 81 Wellington Place aile evinde doğdu.[2]

1855'te aile, bir iplik tüccarı olan ve David Hamilton'a ait bir evin bodrumunda yaşayan dayısının yanına, Glasgow, 7 Blythswood Meydanı'na taşındı.[3]

Smith, 1855'te Manş Adaları'ndan gelen bir bahçıvan olan Pierre Emile L'Angelier ile gizli bir aşk ilişkisine başladı.

Smith'in (evlenmeye söz verdiği) L'Angelier ile olan ilişkisinden habersiz olan Smith'in ailesi, Glasgow üst-orta sınıftan ona uygun bir nişanlı buldu, William Harper Minnoch.

Smith, L'Angelier ile olan bağını koparmaya çalıştı ve 1857 şubatında ondan kendisine yazdığı mektupları iade etmesini istedi. Bunun yerine L'Angelier, mektupları onu ifşa etmek ve onunla evlenmeye zorlamakla tehdit etti. Smith kısa süre sonra, MH Smith olarak imzaladığı arsenik siparişi verdiği bir eczacının ofisinde gözlendi.

23 Mart 1857 sabahının erken saatlerinde, L'Angelier arsenik zehirlenmesinden öldü. Glasgow'daki Ingram Caddesi'ndeki Ramshorn Mezarlığı'na gömüldü.[4]

Madeleine Smith'in ölümünden sonra kaldığı evde çok sayıda mektup bulundu. Madeleine Smith tutuklandı ve cinayetle suçlandı.

Mahkeme[değiştir | kaynağı değiştir]

Smith aleyhindeki dava işlemlerinin bir çizimi.

Duruşmada Smith, avukat John Inglis (daha sonra Lord Glencorse olarak bilinir) tarafından savunuldu.[5] Kurbanın arsenik zehirlenmesinden öldüğünü doğrulayan toksikolojik kanıt, Andrew Douglas Maclagan tarafından verildi.[6]

Daha sonraki teoriler[değiştir | kaynağı değiştir]

Lizzie Borden örneğinde olduğu gibi, akademisyenler ve amatör kriminologlar davanın ayrıntılarını incelemek için onlarca yıl harcadılar.

Çoğu modern bilim insanı, Smith'in suçu işlediğine ve onu suç hükmünden ve ölüm cezasından kurtaran tek şeyin, hiçbir görgü tanığının Smith ve l'Angellier'ın ölümünden önceki haftalarda tanıştığını kanıtlayamayacağına inanıyor.[7]

Mahkemeden sonra The Scotsman, l'Angellier'in öldüğü gece Smith'in evinin önünde genç bir erkek ve kadının görüldüğünü iddia eden bir tanığın öne çıktığını belirten küçük bir makale yayınladı. Ancak duruşma halihazırda devam etmekteydi ve tanık sorgu sırasında sorgulanamadı.

Smith'in hikâyesi Ann Todd, Ivan Desny ve Leslie Banks'in oynadığı David Lean filmi Madeleine (1950) dahil olmak üzere birçok oyunun temelini oluşturdu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  2. ^ Glasgow Post Office Directory 1835
  3. ^ Glasgow Post Office directory 1855
  4. ^ "Discover Glasgow | Religious - Ramshorn Kirk and Graveyard". www.discoverglasgow.org. 24 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Eylül 2016. 
  5. ^ James Crabb Watt, John Inglis, Lord Justice-General of Scotland: A Memoir (1893), p. 333.
  6. ^ "Andrew Douglas Maclagan" (PDF). 10 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 8 Mayıs 2021. 
  7. ^ Jack House, Square Mile of Murder

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]