MS-DOS 4.0 (çoklu görev)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Çoklu Görev MS-DOS 4.00
Çoklu Görev MS-DOS 4.00 Sanal bilgisayarda ekran görünütüsü.
Geliştirici(ler)Microsoft
İşletim sistemi ailesiDOS
İlk Yayınlanma 15 Mayıs 1986 (37 yıl önce) (1986-05-15)
Paket yöneticisiYok
Kaynak türüKapalı Kaynak
LisansSahipli yazılım
Çekirdek türüMonolitik
Güncelleme yöntemiKurulum sırasında
Programlama dilix86 assembly
Kullanıcı arayüzüMetin tabanlı kullanıcı arayüzü

Çoklu Görev MS-DOS 4.0 (İngilizceMultitasking MS-DOS 4.0) Microsoft tarafından MS-DOS 2.0 temel alınarak geliştirilen MS-DOS'un çok görevli bir sürümüdür. Microsoft Başlangıçta MS-DOS 4 olarak sürmeyi planladı, fakat rafa kaldırdı. DOS işletim sistemlerine alternatif bir projeydi fakat hiçbir zaman halka açık piyasaya sürülmemiştir. Adı MS-DOS 4.0 olmasına rağmen gerçek MS-DOS 4.0 farklı bir üründür.

Gelişimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Apricot Bilgisayar şirketi, 1986'nın başlarında "MS-DOS 4.0"ı önceden duyurdu[1] ve Microsoft bunu o yılın Eylül ayında Paris'teki bir ticaret fuarında sundu. Ancak, SMT Goupil ve International Computers Limited (ICL) gibi yalnızca birkaç Avrupalı OEM, yazılımın sürümlerine lisans verdi. Özellikle IBM, ürünü reddetti ve bunun yerine MS-DOS 3.x'teki iyileştirmelere ve OS/2'yi üretmek için Microsoft ile yeni ortak geliştirmeye odaklandı.

Sonuç olarak projenin desteği azaldı ve sadece belirli OEM'lere vadedilen özellikler teslim edildi. Eylül 1987'de, ICL DRS Profesyonel İş İstasyonu (PWS) için çok görevli MS-DOS 4.1 sürümünün geliştirildiği bildirildi. Ancak Microsoft IBM ile ortaklaşa hareket etmeye odaklandı ve DOS 3.3'ü güncelleyip normal MS-DOS 4.0'çıkarttı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Inc, InfoWorld Media Group (24 Mart 1986). "InfoWorld". InfoWorld Media Group, Inc. 12 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi – Google Books vasıtasıyla.