İçeriğe atla

Lynn Ngugi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lynn Ngugi, Kenyalı iş insanı ve aktivistir.

Ngugi Network'ün CEO'su ve kurucusudur. Business Daily'nin 40 Yaş Altı En İyi 40 listesine en son katılanlar arasında yer alıyor. Lynn, Nairobi'deki popüler Pumwani Hastanesinde doğdu ve annesi tarafından büyütüldü.

Lynn, Kenya Sertifika İlköğretim Sınavı (KCPE) için Ndururno İlkokuluna gitti. KCPE'de başarılı oldu ve Moi Lisesi'ne gitme fırsatı buldu, ancak ücret eksikliği nedeniyle 8. sınıfı tekrar etmek zorunda kaldı. Magumu Lisesi'ne kaydoldu ve ortaokulu başarıyla tamamladı. Nairobi Üniversitesi'ne gitmek istedi ancak harç eksikliği nedeniyle fırsatı kaçırdı. Lynn, oyunculuk kariyerine başladı ve Kenya Ulusal Tiyatrosu'nda seçmelere katıldı. Lynn, 2011 yılında Doğu Afrika Medya Çalışmaları Okulu'na katıldı ve 2013 yılında Kitle İletişimi alanında lisans derecesi aldı.

Lynn, Facebook'ta tanıştığı bir arkadaş sayesinde Dubai'ye seyahat etti. Ziyaret vizesiyle oraya gitti ve restoranlarda iş aradı. Sonunda bir restoranda çalışmaya başladı, ancak işi onu tatmin etmedi. Altı ay sonra Kenya'ya döndü. Lynn, eve döndüğünde tatmin edici bir iş bulamadı ve Katar Vakfı Araştırma ve Geliştirme'de proje yöneticisi olarak çalışmak üzere yurt dışına gitti. Lynn, 2016 yılında yeterli para biriktirdi ve evine döndü. Kilimani Mums Show adlı bir program hazırladı ve pilot bölümü YouTube'da yayınladı. Ancak, ünlü bir medya kanalından telif hakkı ihlali ihtarı aldı ve YouTube kanalını kaybetti. Daha sonra, eski okul arkadaşı Edwin Ochieng tarafından TUKO'ya muhabir olarak katılmaya davet edildi. Lynn, bir süre çalıştıktan sonra video yapımcısı ve içerik geliştirici olarak kalıcı bir iş buldu. Lynn, insanların ilgisini çeken hikâyeleri ele almakla ilgilendiğini ifade etti ve kendi şirketi olan Lynn Ngugi Network'ü kurmak için TUKO'dan ayrıldı. 265 videonun yer aldığı Lynn'in YouTube kanalı, 589.000'den fazla takipçiye sahiptir.

Lynn, 2021 yılında dünyanın dört bir yanından en ilham verici ve etkili 100 kadın arasında yer aldı. 2013 yılında kurulan BBC 100 En Etkili Kadın, kadın konulu yayın, çevrimiçi raporlar, tartışmalar ve gazetecilik dahil olmak üzere 21. yüzyılda kadınların rolünü inceliyor. Lynn, Mart 2023'te Nation Media Group'un Business Daily dergisi tarafından en etkili ve ilerici ilk 40 kişilik arasında yer aldı. Top 40 Under 40, bilim, sanat, spor, teknoloji ve girişimcilik dahil olmak üzere çeşitli sektörlerden 40 yaş altı 40 kadın ve erkeği tanımayı ve ödüllendirmeyi amaçlayan yıllık bir ödüldür. Lynn, Şubat 2023'te Siber Zorbalıkları Şimdi Durdur kampanyasının lansmanı sırasında, kadın hakları örgütü Echo Network Africa tarafından Cinsiyet Adaleti Şampiyonu ödülüne layık görüldü. Lynn, kadın hikâyelerini öne çıkaran ve zorbalığa son verilmesini savunan çalışmaları nedeniyle ödül aldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Koech, Kevin (3 Mart 2023). "Lynn Ngugi: From Working In A Qatar To Winning Multiple Awards And Recognitions As The Best Female Journalist In Kenya". whownskenya (İngilizce). 10 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023.