Ludwig Fischer

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Ludwig Fischer
Doğum16 Nisan 1905
Kaiserslautern, Rhineland-Palatinate, Almanya
Ölüm8 Mart 1947 (41 yaşında)
Mokotow Hapishanesi, Varşova, Polonya
MeslekNazi Almanyası Varşova Bölge Valisi
Etkin yıllarEylül 1939 – Ocak 1945

Ludwig Fischer (16 Nisan 1905 – 8 Mart 1947) Alman Nazi Partisi'nde avukat, politikacı ve savaş suçlarından idam edilen hüküm giymiş bir savaş suçlusudur.

Nazilerin Polonya işgali ve Fischer[değiştir | kaynağı değiştir]

Almanya, Eylül 1939'da Polonya'yı işgal etti. 24 Ekim 1939'da Fischer, işgal altındaki Genel Hükûmet'te Varşova Bölgesi'nin Baş Yöneticisi, 1941 yılında ise Vali oldu. Ludwig Fisher bu pozisyonunu Alman güçlerinin Varşova'dan çekildiği Ocak 1945'e kadar sürdürdü.

Fischer, bir dizi savaş suçunun yanı sıra insanlığa karşı suçlardan doğrudan sorumluydu. Varşova Gettosu'nun kuruluşunu denetledi ve birçok Yahudi karşıtı yasa çıkardı. Fischer, işgal altındaki şehirde yaşanan terörden de sorumluydu. Toplu infazlar, köle işçi pogromları, Polonyalıların ve Polonyalı Yahudilerin çeşitli Alman toplama kamplarına sürülmesi dahildi.

Polonya'da kurulan Halkın Ordusu'na (Armia Krajowa) bağlı özel mahkemeler Ludwig Fischer'i Polonya vatandaşlarına karşı işlenen suçlardan dolayı idama mahkum etti. Fischer'in ismi Armia Krajowa tarafından hazırlanan suikast düzenlenecek Nazi yetkilileri listesinin (Lehçe: Operacja Główki) ilk sırasında yer alıyordu. Ayrıca 1944'teki Varşova Ayaklanması öncesinde aracına ateşli silahlar kullanılarak saldırı düzenlendi. Ancak Fischer yara almadan kurtuldu.

Ağustos - Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleşen Varşova Ayaklanması'nın başarısız olmasından sonra, Fischer Almanya'nın Varşova'yı planlı yıkımında önemli bir rol oynadı. Ayrıca, Nazilerin başkentten gönderilenler için kullandığı Varşova'nın batı eteklerinde bulunan Pruszków'daki geçici geçiş kampındaki kötü koşullardan da sorumluydu.

Savaş sonrası durum ve idamı[değiştir | kaynağı değiştir]

Ludwig Fisher (ikinci sıra, soldan ikinci) Varşova'daki yargılanma sırasında

Fischer, müttefik kuvvetleri tarafından tutuklandı ve Polonya yetkililerine teslim edildi. Tutuklandığında 41 yaşındaydı. Yüksek Ulusal Mahkeme önünde yargılandı ve ölüme mahkum edildi. Treblinka imha kampı ve Varşova Ayaklanması'ndan kurtulan Wiernik Jankiel Wiernik[ölü/kırık bağlantı], 1947 yılındaki yargılamada Fischer hakkında ifade mahkemede ifade verdi.[1] Mahkeme tanığın ifadesi ve kişinin suçları göz önünde bulundurularak Ludwig Fischer'in Mokotów Hapishanesi'nde asılarak idam edilmesine karar verdi. Cezası 8 Mart 1947 tarihinde infaz edildi.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]