İçeriğe atla

Lossie Nehri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lossie Nehri'nin denizle buluştuğu alan

Lossie Nehri (İskoç Galcesi: Uisge Losaidh), İskoçya'nın kuzey doğusundaki bir nehirdir. Nehir, Moray'deki Dallas'ın yukarısındaki tepelerden kaynaklanır ve kaynağı deniz seviyesinden 400 metre (1.300 ft) yüksektedir. Moray Firth'teki Lossiemouth'ta denize dökülmektedir. Elgin'den geçtiği zaman, normal şartlarda akış hızının çok yavaş olduğu en iyi şekilde gözlemlenir. Elgin ve Lossiemouth arasındaki eğim, toplam 5 metreden (16 ft) az olduğundan neredeyse farkedilemez.

Etimoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Lossie hidronimi 1189'da Loscyn veya Lostyn olarak kaydedildi ve Pikt kökenli olabilir.[1] -yn eki, Galce yn sonekinin Piktçe biçimi olan -in'i temsil eder. İlk element, Galce'de "kuyruk, mızrak" anlamına gelen llost veya "kaynama" anlamına gelen llosg ile aynı kökenli olabilir.

Lossie, Ptolemy tarafından kaydedilen Loksa ile özdeşleştirilmiştir, Findhorn Nehri bu tür bir tanımlama için daha olası bir adaydır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Approaching the Pictish language: historiography, early evidence and the question of Pritenic" (PDF). Guto Rhys. University of Glasgow. 2015. 9 Ekim 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 3 Haziran 2024.