Lorica hamata

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lorica hamata giymiş temsili Roma lejyoneri.

Lorica hamata, Roma Cumhuriyeti ve Roma İmparatorluğu ordularına mensup lejyonerler ve diğer askerler tarafından kullanılmış olan bir tür örme zincir zırh. 1. yüzyılla birlikte yerini bir süreliğine lorica segmentata'ya bıraksa da 4. yüzyılda yeniden kullanılmaya başlandı. Hem ana Lejyoner birlikleri hem de yardımcı Auxilia birlikleri tarafından kullanılmıştır. Genellikle bronz ya da demirden yapılırdı. Birbirine perçinlenmiş yüzük biçimli halkaların yatay olarak birbiri ardınca dizilmesiyle elde edilen bu zırh oldukça esnek, güvenli ve sağlamdı.Her halka içten içe 5 mm, dıştan dışa 7 mm kalınlığındaydı.

Lorica hamata'nın omuzlarında Yunan 'Linothorax'larına benzer şekilde sırtın ortasından gövdenin önüne kadar inen ve pirinç ya da demir halkalar ile tutturulmuş kulakçıklar bulunurdu. Bir Lorica hamata yaklaşık olarak 30,000 halkadan oluşabilirdi.

Örme zincir zırh yapımının kökleri Hispanyanın Romalılar tarafından fethi dönemlerine kadar gider ve muhtemelen Keltlerden öğrenilmiştir. Bu tür ekipmanların, avcılar, süvariler ve mızrakçılar için üretilmiş farklı tipleri mevcuttu.

Emek yoğun bir üretim şekli olduğu halde iyi bir bakım ile bu zırhların birkaç kuşak boyunca kullanılması mümkündü. Zırhın halkalarının süreli olarak birbirine sürtünüyor olması paslanmasını engelliyordu.

Lorica hamata, lorica segmentata daha gelişmiş olduğu halde, 2. yüzyılda halâ lejyon askerlerinin yoğun olarak kullandığı bir zırhtı. Lorica hamata, hem lejyonlar hem de auxilia birlikleri tarafından kullanılmaya devam edildi. Geç örnekleri kollara ve dizlere kadar uzatılmış halde üretiliyordu.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Wikimedia Commons'ta Lorica hamata ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur