Lorenzo Barcelata

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lorenzo Barcelata (24 Temmuz 1898 - 13 Temmuz 1943), Veracruz, Tlalixcoyan'da doğan Meksikalı bir besteci ve aktördü. Mexico City'de 45. doğum gününden kısa bir süre önce koleradan öldü.

Barcelata müzik odaklı bir aileden geldi. İlk şarkısı "Arroyito" yu 14 yaşında yazdı. Daha sonra besteci Ernesto Cortázar ile birlikte "Cuarteto Tamaulipeco" dörtlüsünü kurduğu Tampico şehrine taşındı. Şöhretleri hızla bölgeye yayıldı ve Meksika hükümeti onları Küba turuna gönderdiğinde uluslararası bir üne kavuştu. Oradayken, 52 haftalık bir Amerika Birleşik Devletleri turu yapmak için imza attılar. Üyelerden ikisi bir otomobil kazasında ölümcül şekilde yaralandıktan sonra, Barcelata Meksika'ya geri döndü. Şöhreti büyümeye devam ederken dörtlüsü yeniden düzenledi. 1932'den başlayarak Meksika film endüstrisine girdi ve ölümüne kadar önemli bir film bestecisi oldu. Ayrıca birkaç filmde rol aldığı için oyuncu olarak da ün kazandı.

En ünlü şarkısı, Lucía'nın kocası Ernesto Soto Reyes'in isteği üzerine ilk olarak "Lucia Martínez García" için yazılan ve ona bunun için 10.000 peso ödediği "María Elena" (Meksika'da birçoğu onu "kalbim senin" olarak bilir)'dir. O andan itibaren, kısa bir süre sonra, Barcelata bunu kaydetmeden önce, onu seven iş insanı arkadaşı Anacarsis "Carcho" Peralta'ya gösterir ve merakla, kısa bir süre sonra iş insanının sahip olduğu bir kız arkadaşının adı "María Elena" olarak görünür. Maria Elena, Meksika filminde aynı isimle yer aldı. Bunun bir versiyonu da Amerikan filmi Bordertown'un film müziğine dahil edildi. Daha sonra İngilizceye çevrildi ve Lawrence Welk orkestrası tarafından icra edildi. Başka bir İngilizce versiyonu Jimmy Dorsey tarafından kaydedildi. Dorsey'in versiyonu 1941'de listelerin zirvesine çıktı. Wayne King ayrıca, 14 Haziran haftasında 2. sıraya ulaşan ve sadece Dorsey versiyonunun ikincisi olan bir İngilizce versiyonunu kaydetti. Tony Pastor'un vokal versiyonu da o ay ilk 10'a ulaştı. Maria Elena o zamandan beri uluslararası olarak birkaç farklı müzisyen tarafından kaydedildi. 1958'de Brezilyalı grup Los Indios Tabajaras, Latin Amerika'da popüler hale gelen bir versiyon kaydetti ve daha sonra (1963'te) ABD listelerinde 6. ve İngiltere listelerinde 5. sıraya ulaştı.

Maria Elena'nın 1940'ların başında Amerika'daki popülaritesi, Barcelata'nın ülkeyi bir kez daha gezmesine neden oldu. 1943'te birkaç radyo programı hazırlaması planlandığı için Meksika'ya döndü. Ancak, kayıtlar başlamadan önce 13 Temmuz'da öldü. Toplamda, Por ti aprendí a querer ve El Cascabel dahil olmak üzere 214 şarkıdan oluşan bir katalog bıraktı.[1]

Voyager Altın Plak'taki müzik parçalarından biri "El Cascabel" onun kaydıydı. Bu versiyon, Antonio Maciel ve Las Aguilillas tarafından El Mariachi México de Pepe Villa ile gerçekleştirilen bir mariachi yorumuydu. 1970'lerin sonlarında Voyager uzay sondalarında derin uzaya fırlatılan 12 inçlik albüm (kalem, kartuş ve kullanım talimatları ile tamamlandı).

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Archived copy". 27 Eylül 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2011. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]