Longinus (konsül 486)

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Flavius Longinus (floruit 475-491), Doğu Roma İmparatorluğu'nun siyasetçisi, İmparator Zeno'nun kardeşi ve iki kere Konsül (486 ve 490 yıllarında).

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Longinus, Küçük Asya'da bulunan İsauria bölgesindendir. Babasının adı Kodisa'dır (kardeşi patronimic "Tarasicodissa" tarafından onaylandığı gibi), annesi Lallis ya da Lalis, karısı Valeria'dır, Longina isimli bir kızı vardır.

Kardeşi imparator Zeno, Basiliscus tarafından tahttan indirildiği ve imparatorluk ordusu tarafından 475 yılında İsauria'ya sürüldüğü zaman, Longinus kendisi de İsaurialı olan general Illus tarafından yakalnadı ve bir on yıl esir tutuldu. Basiliscus'un destekçisi Illus, Zeno tarafına geçince, Longinus'u Zeno'yu kontrol altında tutumak için tuttu. 483 yılında Zeno Longinus'un özgür bırakılmasını talep edince, Illus reddetti ve ölümüne neden olan bir isyan başlattı.

485 yılında serbest bırakıldıktan sonra, Longinus askeri kariyerine başladı, 485 yılında magister militum praesentialis makamına yükseltildi konsül unvanını 486 ve 490 yıllarında olmak üzere iki kere taşıdı. Zanlara karşı bir sefere komuta etti ve Konstantinopolis halkına cömertçe bağışlar yaptı ve hipodromun hiziplerine eskilerin yerine geçmeleri için dört yeni dansçıya ödeme yaptı.

491 yılında Zeno'nun ölümüyle, yerine geçecek muhtemel adaylardan biriydi fakat Zeno için zaten problem olan İsauria kökeni onun için de engeldi: Zeno'nun dul eşi Ariadne, kıdemli bir devlet memuru olan I. Anastasius seçti.

Longinus İsauria Savaşı olarak bilinen bir isyanı azmettirdi. Anastasius onu yemin etmeye ve Thebaid'a (Mısır) sürgüne gitmeye zorladı sonra Cardalalı Longinus komutasındaki asilerin ordusu 492 yılında mağlup edil ve en sonunda sonuncu asi lider Selinuslu Longinus'un ölümüyle altı yıllık isyan bastırıldı. Longinus'un annesi Bitinya'da Brochthi'de bulunan bir manastıra oğlunun sürgün haberleri ile gönderildi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Siyasi görevi
Önce gelen
Quintus Aurelius Memmius Symmachus
Roma İmparatorluğu Konsülü
486
Caecina Mavortius Basilius Decius ile birlikte
Sonra gelen
Manlius Boethius
Önce gelen
Petronius Probinus,
Eusebius
Roma İmparatorluğu Konsülü
490
Anicius Probus Faustus Junior ile birlikte
Sonra gelen
Anicius Olybrius