Livonya Konfederasyonu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Livländische Konföderation
Livonya Konfederasyonu
1228-1560
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Livonya Konfederasyonu
Livonya Konfederasyonu
BaşkentValga
Yaygın dil(ler)Alçak Almanca
HükûmetKonfederasyon
Tarihçe 
• Kuruluşu
1228
• Dağılışı
1560
Öncüller
Ardıllar
Antik Estonya
Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı
Livonya Dükalığı

Livonya Konfederasyonu günümüzdeki Estonya ve Letonya topraklarında Töton şövalyeleri tarafından Ridzene ve Daugava nehirleri daha sonra Riga Şehri olacak bölgede kurulmuş, 1228-1560 yılları arasında var olmuş bir konfederasyondu. Livonya Tarikatı, Riga Başpiskoposluğu, Dorpat Piskoposluğu, Ösel-Wiek Piskoposluğu, ve Kurlandiya Piskoposluğu olarak 5 küçük devletçikten oluşuyordu.

Livonya Konfederasyonu erken 12. yüzyılın ortalarında bölgeye gelip yerleşen Alman tüccarların hegemonyası altında Alman baronlar vasıtasıyla yönetilmekteydi. Almanlar'ın bölgedeki bu imtiyazları 19. yüzyılın sonlarına kadar devam etmiştir. Almanların bu imtiyazları ellerinde tutmalarının en büyük göstergesi 19. yüzyılın ortalarına kadar konuşulan Almanca'nın değişik bir versiyonudur. Riga 1282 yılında Hansa Birliği'ne katılarak ticari olarak yakın çevrenin önemli aktörlerinden biri haline gelmişti.

Tarihi[değiştir | kaynağı değiştir]

150-1503 yılları arasında Livonya Yoldaşlığının En önemli ustalarından biri olan Walter von Plettenberg döneminde Rus Çarlığı lideri III. Ivan ile yapılan bir savaş sonucu Livonyanın ilk hatırı sayılır başarısı ortaya çıkmıştır, o başarı da Rusların geri çekilmesini öngören antlaşmadır.

1561 yılında Livonya Yoldaşlığı’nın son ustası Gotthard Keppler Korkunç Ivan'ın ordusunun akınları ve bununla eş zamanlı olarak Leh-Litvanyalı kral Sigismund II Augustus'un kuvvetlerinin saldırıya geçmesiyle birlikte Gotthard Keppler, Kral Sigismund'a teslim olmuşltur daha sonra Livonya yoldaşlığı dağılmıştır. Bahsi geçen bu 5 devletçik Livonya Savaşı (1558-1582) sırasında yıkıldı. Livonya parlamentosu (Diet) Lehistan-Litvanya kralı II. Sigismund II Augustus'tan yardım istediler. Riga serbest şehir haline geldi. Konfederasyonun geri kalan bölümleri Livonya Dükalığı ve Kurlandiya ve Semigalya Dükalığı halinde Litvanya'ya bağlı iki dükalığa ayrıldı.[1]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Latvijas vēsture – Pirmais gads Sagatavojis Mārtiņš Putenis 2003-2011.g.