Little San Bernardino Sıradağları

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Little San Bernardino Sıra Dağları
Joshua Tree Ulusal Parkı Keys View noktasından güneyde Little San Barnardino Dağları manzarası.
Harita
En yüksek noktası
Yükseklik1,772 m (Quail Dağı)
Koordinatlar33° 58' 27″ Kuzey
116° 19' 00" Batı 
Coğrafya
KonumABD batısı.
Güney Kaliforniya.
Riverside / San Bernardino
Little San Bernardino Sıradağlar'ının röliyef haritası

Little San Bernardino Sıra Dağları ABD'nin batısında Kaliforniya eyaletini güneyinde bulunan ve Transverse Sıradağları'nin bir parçası olan bir küçük sıradağdır. Bu sıradağlar yaklaşık 64 km uzunlukta olup güneydoğu yönünde Kaliforniya'nın San Bernadino ilçesi ve Riverside ilçesinde bulunup tuzlu ve çok sığ olan "Salton Sea Gölü"'nün kuzeydoğu sahilini oluşturlar. Bu sıradağlar güneyde bulunan Colorado Çölü'deki Coachilla Vadisinin kuzeyde bulunan Mojave Çölü'nden ayırılmasına neden olurlar.

Bu dağlar üzerinde bulunan zirveler 1,200m ile 1,650 m rakımdadırlar. En yüksek zirve 1.772 m rakımlı "Quail Dağı"'dir.

Bu sıradağların büyük kısmı Joshua Tree Ulusal Parkı arazisi içindedir. Little San Berandino Dağları üzerinde "Big Morebgo Canyonu Koruma Alanı" da bulunmaktadır. Bu doğa koruma alanı içinde Kaliforniya'da habitatı olan söğütgillerden "Fermonti Söğüdü (Cottonwood)" ve "Kızıl Söğüd" ağaçları koruma altındadır. Bu alanda ABD'de en büyük 10 "Fermonti Söğüdü " ağacından biri bulunmaktadır. Bu dağlarda aynı zamanda Kaliforniya'da yerli olarak yetişen tek palmiye türü "Çöl Yelpaze Palmiyesi" de yetişmektedir. Bu ağaç türü ABD bahçelerinde insanlar tarafından yetiştirilen palmiyeler arasında demirbaş sus ağacı olmuştur.

Los Angeles, San Bernardino ve San Diego şehirlerine şu temin eden Colorado Nehri'nden gelen gayet büyük insan yapısı su yolu (aquaduct) bu dağların güneydoğu eteklerini takip etmektedir.

ABD'nin çok prestijli ve zenginler için kara içi tatil ve dinlenme merkezi olan Palm Springs'deki en beğenilen manzaraların bu şehirden kuzey ve kuzeydoğu yönüde Coachella Vadisi üzerinden Little San Bernardino Dağlarına bakanlar olduğu kabul edilmektedir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]