İçeriğe atla

Linux Professional Institute

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Linux Professional Institute

LPI logo
Kuruluş25 Ekim 1999 (24 yıl önce) (1999-10-25)
Tür149(1), Income Tax Act (Canada), Non-profit organization
OdakBT yeterliliği
Konum
Önemli kişiler
Resmî sitelpi.org

LPI (Linux Professional Institute), 1999 yılında kurulan, kâr amacı gütmeyen, uluslararası Linux sertifikasyon organizasyonunun adıdır. Linux Profesyonel Enstitü, Linux sistem yöneticiliği ve programcıları için satıcıdan bağımsız profesyonel sertifika sağlayan kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Dünya'da LPI sertifikası olan 65.000'in üzerinde Linux profesyoneli vardır.

LPI sınavları

[değiştir | kaynağı değiştir]

Sınavlar farklı aralıklarda yapılmakta ve Linux tabanlı konuları kapsamaktadır. Sınavlar neredeyse her ülkede mevcuttur ve sayısız farklı dile çevrilmiştir.

Sınavlar temel olarak çoktan seçmeli ve bazı yazılı sorulardan oluşmaktadır. Bu sınavlar ya bilgisayar tabanlı sistem kullanılarak yapılır ya da kâğıt üzerinde yapılır.

Organizasyon, sınavların oluşturmasında ve güncellemesinde aktif toplumsal katılımı destekler. Herhangi biri yeni sınavların oluşturulmasına veya mevcut sınavların güncellenmesine katılmak için Sınav Konuları Geliştirme viki ansiklopedisini kullanabilir ya da sınav geliştirme e-posta listesine başvurabilir.

Sınav konuları kesin bir dağılım belirlemektense doğal dağılımla seçilmiştir. Bu da sınavda .deb ve .rpm gibi farklı paket yönetim biçimlerinin kapsandığını gösterir. Sınavın önceki sürümlerinde paket yönetim biçimlerinden biri adaylar tarafından seçilmekteydi, şu anda adaylardan her iki biçimi de bilmeleri beklenmektedir.

  • LPIC-1 (Giriş seviye sistem yöneticisi) sertifikası almak için 101 ve 102 nolu sınavlara girmek gerekiyor.
  • LPIC-2 (İleri seviye sistem yöneticisi) sertifikası almak için 201 ve 202 nolu sınavlara girmek gerekiyor.
  • LPIC-3 (Üst seviye sistem yöneticisi) sertifikası en üst düzey sertifikadır. LPI 301, LPI 302 ve LPI 303 olmak üzere birbirinden bağımsız sınavları içermektedir.

2012 yılında LPI, Linux Essentials adını verdiği giriş seviye seritifikasyonunu duyurmuştur.

Linux Profesyonel Enstitü, 25 Ekim 1999 yılında kâr amacı gütmeyen bir şirket olarak Kanada'da kurulmuştur. Şirketin genel merkezleri Kanada'nın Toronto ve Ontario şehirlerindedir.

Sınavlar normalde Linux Profesyonel Enstitü tarafından değil, onların eğitim ortaklarından biri tarafından yönetilmektedir. Çoğu sınav Pearson VUE test merkezi ile birlikte yönetilmektedir. Ayrıca bazı sınavlar, büyük Linux ve BT fuarlarında uygun bir ücretle ve bazen de ücretsiz olarak sunulmuştur.

LPI ayrıca Desktop Linux Consortium'un (Masaüstü Linux Konsorsiyumu) da kurucusudur.

Uluslararası üyelikler

[değiştir | kaynağı değiştir]

LPI, Linux'un, açık kaynak ve özgür yazılımın büyümesini ve benimsenmesini sağlamak için dünya çapında birçok kuruluşla birlikte çalışır. Bu çalışma, benzer ilgi alanlarına sahip şirketlerle yardımlaşmayı ve birlikte hareket etmeyi içerir. Bölgesel Yetkilendirme Teşebbüsleri, Linux profesyonelleştirme görevleri için küresel bölgedeki en uygun, en iyi takım şirketlerini ve diğer takım organizasyonlarını tanımlamak için odaklanmıştır.

Sertifika yenileme poliçesi

[değiştir | kaynağı değiştir]

LPI kurulduğundan beri sertifikasyon yenileme poliçesini 3 kez değiştirmiştir. İlkinde hiçbir sertifika yenileme poliçesi mevcut değildi, fakat 1 Eylül 2004 tarihinde LPI günümüz becerilerini ve amaca uygun konularını desteklemek için 10 yıllık bir sertifika yenileme poliçesi sunmaya karar verdi. Sertifikasyon tasarımları 1 Eylül 2004 tarihinden önce poliçe tarafından etkilenmeyecek uzun süreli tasarımlar olarak hesaba katılmayı hak etti. Ve tekrar 1 Aralık 2006 tarihinde LPI günümüz becerilerini ve amaca uygun konularla ilişkisi olmayanları da sağlamaya karar verdi ve böylece 5 yıllık bir sertifika yenileme poliçesi tanıttı. LPIC sertifikasyonunu hak eden adaylar her beş yılda sertifikalarını yenileyecekler veya alternatif olarak onların sertifikası 1 Eylül 2004 tarihinden önce hak edilmiş olsa bile daha üst seviye sertifika almaları gerekecekti. Bununla birlikte sertifikasyon tasarımları 1 Eylül 2003 tarihinden önce 1 eylül 2008 tarihine kadar aktif sertifika olarak hak edildiği göz önüne alınmaktaydı.

Dış bağlantılar

[değiştir | kaynağı değiştir]