Lina Kostenko

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lina Kostenko
Kendi dilinde adıЛіна Костенко
Doğum19 Mart 1930 (94 yaşında)
Rzhyshchiv, Ukrayna SSR, Soviet Union
(şimdiki Ukrayna)
DilUkraynaca
Edebî akımSixtiers
Önemli ödülleriShevchenko Ulusal Ödülü, Legion of Honour
Etkin yılları1957–günümüz

Lina Vasylivna Kostenko (UkraynacaЛіна Василівна Костенко; 19 Mart 1930)[1][2] Ukraynalı şair, gazeteci, yazar, yayıncı ve eski Sovyet muhalifi. "Altılılar" şiir hareketinin kurucusu ve önde gelen temsilcisi olan Kostenko, Ukrayna'nın en önde gelen şairlerinden biri olarak tanımlanmış ve Ukrayna dilindeki lirik şiiri yeniden canlandırmasıyla tanınmıştır.

Kostenko, Kyiv Mohyla Academy'de fahri profesörlük, Lviv ve Chernivtsi Üniversitesi'nde fahri doktora, Shevchenko Ulusal Ödülü ve Legion of Honour dahil olmak üzere çok sayıda onura layık görülmüştür.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

Kostenko, 1948

Lina Kostenko, 1930 yılında Kiev'de doğdu. 1956 yılında Kiev Üniversitesi Filoloji Fakültesi'nden Ukrayna Dili ve Edebiyatı diploması aldı. Üniversiteden sonra Kostenko, Ukrayna SSR Devlet Yayıncılık Komitesi'nde ve "Dnepr" dergisinde editör olarak çalıştı. 1963 yılında Ukrayna Bilimler Akademisi Maksim Gorky Edebiyat Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışmaya başladı.

1977 yılında Sovyet rejimi tarafından sansürlendi ve eserlerinin yayınlanması yasaklandı. Bu dönemde Kostenko, şiir yazmaya ve çeviri yapmaya devam etti. 1987 yılında Sovyet rejimi tarafından rehabilite edildi ve eserlerinin yeniden yayınlanmasına izin verildi. 1991 yılında Kostenko, Ukrayna Yazarlar Birliği'nin başkan yardımcısı seçildi. 2002 yılında Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi'nin üyesi seçildi. Kostenko, Ukrayna'nın en saygın ve sevilen şairlerinden biridir. Şiirleri, cesareti, dürüstlüğü ve Ukrayna'ya olan sevgisiyle bilinir. Eserleri birçok dile çevrilmiştir ve dünya çapında tanınmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Shestak, Anna (10 Aralık 2018). Lina Kostenko: Poet of the Era"Ліна Костенко. Поетеса епохи". Ukrayinska Pravda (Ukraynaca). 10 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Haziran 2022. 
  2. ^ "Kostenko, Lina". Encyclopaedia of Ukraine. 14 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2022.