Limon (dergi)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(Limon(dergi) sayfasından yönlendirildi)
Limon
KategorilerMizah
SıklıkHaftalık
İlk sayı1985
Son sayı1991
ÜlkeTürkiye
DilTürkçe

Limon, 1985 ile 1991 yılları arasında yayınlanan Türk mizah dergisi. 90'lı yılların en çok satan dergisi Leman'ın başlangıcı olması bakımından önemlidir. Derginin sloganı Haftalık Hastalığınız'dır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Limon, 1985 yılında dönemin en çok satan mizah dergisi Gırgır'dan ayrılan Şükrü Yavuz, Mehmet Çağçağ, Tuncay Akgün, Suat Gönülay, Can Barslan ve Gani Müjde gibi mizahçılar tarafından Güneş Gazetesi bünyesinde kuruldu. Limon dergisinde, Gırgır'daki Oğuz Aral editörlüğünün izin vermediği derecede serbest bir üretim ortamı oluştu.[1] Gırgır'da yayınlanması mümkün olmayacak derecede sert ve açık cinsellik, dönemin gençliğinin yoğun argosu ve bunların özgürlüğünü destekleyen tutarlı ve sert bir sol siyaset, çıktığı dönemde Limon'a yüksek bir tiraj kazandırmadıysa da sağlam bir duruş ve sadık bir okur kitlesi kazandırdı. Bu sayede tirajı yavaş yavaş arttı ve 1991 yılında Limon'un kapanması sonrası aynı kadroyla çıkan Leman dergisi, Gırgır dergisinden üreyen birçok diğer mizah dergisi arasında zamanla ayakta kalan ve döneminde en çok satan dergi olabildi. Leman dergisinden ayrılan bir ekibin daha sonra Penguen'i; Penguen'den ayrılan mizahçıların da Uykusuz dergisini çıkarmış olmalarına bakıldığında, kendisinden sonraki ve bugünkü dergilerin de "atası" olduğu görülebilir.

Yazarlar ve çizerler[değiştir | kaynağı değiştir]

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 12 Eylül sonrası muhalefet anlayışıyla öne çıkan derginin alt başlığı "ana muhalefet dergisi"dir. Başbakan Turgut Özal'ın derginin kapağına açtığı davada mahkûm olan Şükrü Yavuz hapis yatmıştır. Bugün Türk mizahının önemli isimleri arasında yer alan birçok isim Limon'dan yetişmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ http://horozz.net/girgir-mizah-dergisi.html 13 Ağustos 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Levent Cantek'in Türkiye'de Çizgi Roman kitabından alıntılayan Adnan Dan yazısı