Liberté Chérie (Sevgili Özgürlük)

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Esterwegen toplama kampındaki anıt
Yakından görünüşü

Liberté chérie ("Sevgili Özgürlük"ün Fransızcası), 1943'te Belçika Direniş savaşçıları ve Esterwegen Toplama Kampı'ndaki diğer siyasi mahkûmlar tarafından kurulan bir Mason Locasıydı . İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi toplama kampında kurulan birkaç Mason Locasından biriydi.[1]

Loca[değiştir | kaynağı değiştir]

15 Kasım 1943'te Belçikalı Masonlar ve direniş savaşçılarından oluşan toplam yedi kişi, Liberte Cherie Muhterem Locası'nı Emslandlager VII'nin ( Esterwegen ) 6. Kulübesinde kurdu. Locanın ismi La Marseillaise'den alınmıştır .

Libert Cherie Muhterem Locası'nın kurucu üyesi olan yedi Mason şu kişilerdi:

  • Paul Hanson
  • Luc Somerhausen
  • Jean De Schrijver
  • Jean Sugg
  • Henri Story
  • Amédée Miclotte
  • Franz Rochat
  • Guy Hannecart

Daha sonra başka bir Belçikalı olan Fernand Erauw'u tekris ettiler ve kendisinin geçiş ve yükselişini gerçekleştirdiler.

Esterwegen'in Hut 6'daki eski mahkûmu M. Franz Bridoux'a göre, Liberté Chérie Muhterem Locası'nın kurucu üyeleri Rochat, Sugg, Hannecart, Hanson, Somerhausen, Degueldre ve Miclotte idi.

De Schrijver ve M. Story, Loca'nın kurulmasından çok sonra geldiler ve kurucular arasında yer almayıp, sadece üyelerdi.

Paul Hanson Üstad-ı Muhterem seçildi. Kardeşler, Kulübe 6'da, başka zamanlarda kartuş sıralamak için kullanılan bir masa etrafında Loca çalışmalarını gerçekleştirmek üzere bir araya geldiler. Katolik bir rahip güvenlikleri için gözcülük yaptı ve böylece Kardeşler toplantılarını yapıp, gizliliklerini koruyabildiler.

Kulübe 6, yabancı Nacht und Nebel ( Almanca : Gece ve Sis) mahkûmları için kullanıldı. Emslandlagercamps, Papenburg, Almanya'daki Dokümantasyon ve Bilgi Merkezinde kalıcı bir sergi ile tarihi temsil edilen bir kamp grubuydu. İdari merkezi Papenburg'da olmak üzere, Hollanda sınırında toplamda 15 kamp kuruldu.

Luc Somerhausen, Erauw'un inisiyasyonunu, vb. basit törenler olarak nitelendirdi. Bu törenler (gizliliğinin sağlanması için Katolik rahipler topluluğundan “dualarıyla” yardım istedikleri) masalardan birinde gerçekleşti.   ... içeriği inisiyeye açıklanan, çok basitleştirilmiş bir ritüelden sonra, Loca'daki çalışmalarına katılmaya başladı" dedi.

Hut 6'da yüzün üzerinde mahkûm vardı ve gözetim altında kendilerine verilen günde sadece yarım saatlik bir yürüyüşün haricinde neredeyse her saat kilit altındaydılar. Gün boyunca kamptakilerin yarısı kartuşları ve radyo parçalarını sıralamak zorundalardı. Kampın diğer yarısının mahkûmları çevredeki turba bataklıklarında korkunç koşullar altında çalışmaya zorlandı. Beslenme koşulları öylesine kötüydü ki; mahkûmlar her ay vücut ağırlıklarından ortalama 4 kilogram (8,8 lb) kaybediyordu.

İlk ritüelik toplantıdan sonra yeni kardeşin kabulü ile tematik olarak diğer toplantılar hazırlandı. Biri Evrenin Ulu Mimarı sembolüne, diğeri "Belçika'nın geleceğine", diğeri ise "Kadınların Masonluk'taki Konumuna" adanmıştır. Gözaltından sadece Somerhausen ve Erauw kurtuldu ve Loca 1944'ün başında "çalışmayı" bıraktı.

Üyeler[değiştir | kaynağı değiştir]

Clays Bulvarı'nda Franz Rochat için konulmuş anıt taşı (Stolperstein) , Schaerbeek

Loca'nın Üstadı Muhterem'i Paul Hanson 26 Mart 1944'te Essen'deki bir Müttefik hava bombardımanı sırasında hapisanesinden taşındı ve döküntülerin altında kalarak öldü. Jean Sugg ve Franz Rochat, Philanthropic Friends Locası (Les Amis Philanthropes Muhterem Locası, Belçika Grand Orient'in matrikülünde 5 Numara ile kayıtlı) üyesiydiler.

Profesör, eczacı ve önemli bir ilaç laboratuvarının direktörü Franz Rochat, 10 Mart 1908'de Saint-Gilles'te doğdu. Yeraltı basında ve Belçikalıların Sesi direniş yayınının bir çalışanıydı. 28 Şubat 1942'de tutuklandı, Nisan 1944'te Untermansfeld'e geldi ve 6 Nisan 1945'te öldü.

Jean Sugg, 8 Eylül 1897'de Gent'te doğdu ve İsviçre Alman kökenliydi. Yer altı basında Franz Rochat ile işbirliği yaptı, Almanca ve İsviçre metinlerini tercüme etti ve La Libre Belgique, La Légion Noire, Le Petit Belge ve L'Anti Boche gibi gizli yayınlara katkıda bulundu. 8 Şubat 1945'te bir toplama kampında öldü.

Amédée Miclotte bir lise öğretmeniydi. 20 Aralık 1902'de Lahamaide'de doğdu ve Union et Progrès Muhterem Locası üyesiydi. En son 8 Şubat 1945'te gözaltında görülmüştür.

Jean De Schrijver, Belçika Ordusu'nda albaydı. 23 Ağustos 1893'te Aalst'de doğdu ve Ghent'teki La Liberté Muhterem Locası üyesiydi. 2 Eylül 1943'te casusluk ve silah bulundurmaktan tutuklandı ve Şubat 1945'te öldü.

Henri Story 27 Kasım 1897'de Gent'te doğdu. Gent'teki Le Septentrion Muhterem Locası üyesiydi. 5 Aralık 1944'te öldü.

Gazeteci Luc Somerhausen, 26 Ağustos 1903'te Hoeilaart'ta doğdu. 28 Mayıs 1943'te Brüksel'de tutuklandı. ACSO III Muhterem Locası üyesiydi ve Belçika Büyük Doğusu (Grand Orient de Belgique) Büyük Sekreter Yardımcısıydı.

Denetim Ofisi'nde bilirkişi görevine ilaveten, piyade yedek subay olan Fernand ERAUW,, içinde, 29 Ocak 1914'te Wemmel 'de doğdu. 4 Ağustos 1942'de "Gizli Ordu" üyesi olarak tutuklandı. Firar etti ve sonunda 1943'te tutuklandı.

Guy Hannecart (1903–1945) bir avukat ve La Voix des Belges'in lideri. Ayrıca 3 Numaralı les Amis Philanthropes Muhterem Locası üyesiydi.

Hayatta kalan Erauw ve Somerhausen 1944'te Oranienburg Sachsenhausen toplama kampında tekrar buluştu ve o zamandan beri ayrılmadılar. 1945 baharında ölüm yürüyüşlerine katıldılar.

21 Mayıs 1945'te Brüksel'deki Saint Pierre Hastanesi'nde bulunduğu sırada 1.84 m uzunluğunda olan Erauw sadece 32 kg ağırlığındaydı.

Ağustos 1945'te Luc Somerhausen, Belçika Büyük Doğusu'nun Büyük Üstadı'na ayrıntılı bir rapor gönderdi ve burada Liberté Chérie Muhterem Locası'nın tarihini vurguladı. Luc Somerhausen 1982'de 79 yaşında öldü. Son tanık Fernand Erauw, 1997'de 83 yaşında öldü.

Anıt[değiştir | kaynağı değiştir]

Mimar Jean de Salle tarafından yaratılan anıt, 13 Kasım 2004 tarihinde Belçikalı ve Alman Masonlar tarafından bulunduğu yerden kaldırıldı. Artık Esterwegen Mezarlığı'nın anıt alanının bir parçası. Le Droit Humain Belçika Federasyonu Büyük Üstadı Wim Rutten Kardeş şunları söyledi:

Bugün Esterwegen'deki bu mezarlıkta yas tutmak için değil, açık fikirleri toplumda ifade etmek için toplanıyoruz." - "Kardeşlerin anısına, insan hakları asla unutulmamalıdır.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Belçika Büyük Doğusu
  • Masonluğun Tarihi
  • Masonluğun Sindirilmesi

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Together with the lodges "Les Frères captifs d'Allach", which register is now located at the Grand Orient of France museum, and L'Obstinée, in Oflag X-D).