Li Kaigu

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Li Kaigu (李楷固), 700'den 705'e kadar Wu Kaigu (武楷固) olarak da bilinir, resmi olarak Yan Dükü (燕公), Wu Zetian döneminde bir generaldi. Kendisi Kitan etnik kökenine sahipti.

Hayatı[değiştir | kaynağı değiştir]

696 yılında Kitanlar Li Jinzhong ve kayınbiraderi Sun Wanrong önderliğinde Çin hegemonyasına karşı ayaklandılar. O sırada Li Kaigu, Li Jinzhong'un emrinde bir generaldi. 697 yılına gelindiğinde Li Jinzhong ölmüş ve Sun yenilerek öldürülmüştü. Li Kaigu ve Kitan generali Luo Wuzheng (駱務整) Wu Zetian'ın Zhou Hanedanlığı'na teslim oldu. Başlangıçta, Zhou generalleri Li Kaigu ve Luo Wuzheng'i Zhou kuvvetlerine karşı kazandıkları zaferlere misilleme olarak öldürmek istediler, ancak şansölye Di Renjie araya girdi ve Wu Zetian'ı onları generalleri yapmaya ikna etti.

Li Kaigu daha sonra kalan Kitan kuvvetlerini bastırmayı başardı. 700 yılında Li Kaigu Yan Dükü olarak adlandırıldı ve daha sonra "Wu" soyadını aldı. (Muhtemelen, Wu Zetian'ın oğlu Tang Hanedanı İmparatoru Zhongzong'un 705'te Hanedanlığı yeniden kuran bir darbenin ardından tahta dönmesinden sonra soyadını tekrar "Li" olarak değiştirdi).

Li Kaigu, sonunda Balhae krallığını kuran Dae Jo-yeong'u yenemedi. Li Kaigu'nun ölüm tarihi bilinmemektedir. Ünlü Tang generali Li Guangbi, Li Kaigu'nun kızı aracılığıyla torunuydu.

Tianmenling Savaşı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tianmenling Savaşı veya Tiananmen Ling Savaşı 698 yılında Dae Jo-yeong ve Tang Hanedanlığı arasında gerçekleşmiştir.

Koguryo'nun Silla ve partinin koalisyon güçleri tarafından yok edilmesinden sonra, Dae Jo Yeong babasıyla birlikte partinin lordunun yanına gitti. 696 yılının Mayıs ayında Lee Jing-Chong ve İsyancı Son-Man-榮ong Tang hanedanlığında ayaklandığında, karışıklığın içinde kaldılar. Ardından, Huan Teng Wu'nun özgürleştirme politikasına rağmen, Koguryo doğuda bir güç oluşturdu.

Tang Hanedanlığı silahlı bir güç gönderdi. Dae Jo-yeong, Malgalese ve Koguryo'dan bir grup insan olan Gunwale'yi bir araya getirerek onları yendi. Dae onları kraliyet sarayında yendi ve Bohai Denizi'nin kurulmasının temellerini attı. MS 698'de Dae, Jilin kalesindeki Dongmoo-san'ın altındaki köşkü inşa etti.

Popüler kültür eserleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynaklar[değiştir | kaynağı değiştir]