Lez çarlığı

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lez Krallığı - 3. yüzyılın başlarında, Kafkas Albanyasının sosyo-politik yaşamında önemli rol oynayan bazı illerde ayrı krallıklar kuruldu. Tarihsel kaynaklar, o dönemde Albaniyad var olan iki güçlü krallıktan bahseder. Bunlar "Lezgan Ülkesi" ("Lezgan") ve "[1] Ülkesi" ("Maskut") olarak bilinen krallıklardır.

Günümüz Muşkur topraklarında oluşturulan Muskut o kadar büyük değildi. Onunla karşılaştırıldığında, Lezgan hem nüfus hem de bölge açısından çok daha büyüktü. Antik kaynaklara göre, Hel, Leg, Gel, Kirk, Sul, Chur ve diğer Lezgi kabilelerini birleştiren daha güçlü bir tayfalarımolan Lezginlerden oluşuyordu ve krallığa onların adı verildi. "Lezgan", Lezginlerin ülkesi anlamına gelir. Orta Çağ Arap tarihçileri tarafından el-[2] olarak adlandırılan krallık, güneyde Şirvan ve güneybatıda Şeki ile sınırlanmıştır.

Tarihçiler, Maskat Çarlığının Şirvan'a dahil olduğu 11. yüzyıla kadar[3] etkisinde kaldığına dikkat çekiyor. Şu anda, Lezgan'ın kendisi iki bölüme ayrılmıştır ve Batı Lezgan ve Doğu Lezgan terimleri tarih literatüründe yer almaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Bax: "История Агван" Моисея Каганкат-ваци. Пере-вод с древн-арм. Патка-нова К.П. - СПб, 1861. С. 5; Бутков П.Г. Материалы для новой истории Кавказа, т.I-СПб 1869. С. 94; Магомедов Р.М. История Дагестана, Махачкала, 1991. С. 23
  2. ^ Bax: BGA. I, 192; СМОМПК, вып.29. C.31). X əsrin ortalarında ərəb tarixçisi əl-Məsudinin yazdığı kimi, Şirvan şahlığının dayağı al-Lakz idi. (Bax: Macoudi. Les Praries d’or. Texte arabe et trad. par B.Meynard et P. de Courteille, II. Paris, 1848, pp.5-6.
  3. ^ Bax: Минорский В. Ф. История Ширвана и Дербенда Х-ХI веков. М. 1963, с. 108