Lee Chang-ho

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lee Chang-ho
Doğum29 Temmuz 1975 (48 yaşında)
Jeonju, Güney Kore
İkametGüney Kore Güney Kore

Lee Chang-ho (d. 29 Temmuz 1975, Jeonju, Güney Kore), Güney Koreli 9-dan profesyonel go oyuncusudur. Dünyanın en iyi oyuncularından biri olarak gösterilmektedir. Bütün uluslararası turnuvaları en az bir kere kazanmıştır. Kendisinden önce dünyanın bir numaralı oyuncusu olarak gösterilen yine Güney Koreli Cho HunHyeon'un öğrencisidir.

11 yaşında profesyonel go oyuncusu olmuş ve 15 yaşından itibaren de bütün unvanları ele geçirmeye başlamıştır.

Oyun tarzı[değiştir | kaynağı değiştir]

oyun süresince yüz ifadesinde neredeyse hiçbir değişiklik olmamasından dolayı kendisine "taştan buda" lakabı takılmıştır.

Oyun tarzı oldukça sadedir. Karmaşık savaşlar, sonu belli olmayan mücadelelerdense; zorluk çıkarmayan hamleleri tercih eder. Lee Chang-ho'nun bu oyun tarzı, onun bir süre diğer oyuncular tarafından fark edilmemesine bile neden olmuştur.

Yi, sabırlı bir şekilde karşınızda oturarak sizi bilinmezliğin derinliklerinde bekler, derinlerde ne sakladığını anlamak için beklersiniz, beklersiniz, beklersiniz... Nihayet sabrınızı kaybedip bilinmezliğe atladığınızda şüphesiz kendinizi derinlerde kapana kıstırılmış olarak bulursunuz.

Lee Chang-ho'nun ustası Cho Hunhyun

Meydan okuma[değiştir | kaynağı değiştir]

Lee Sedol, Choi Cheol-han gibi yeni nesil go oyuncuları tarafından son zamanlarda tahtı sarsılmaya başlamasıyla Lee Chang-ho'da oyun tarzını değiştirmeye başlamıştır. Hocası Cho Hunhyun'un tespitine göre; Lee Chang-ho tahtını terk etmemiştir ama nihayet kendine uygun rakiplerle karşılaşma fırsatını yakalamıştır ve önümüzdeki 5 sene içerisinde kimin gerçekten en iyi olacağı ortaya çıkacaktır.