İçeriğe atla

Le Tour de Yoles Rondes de Martinik

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Two sailboats on a crowded beach
2011 etabının bitişi

Le Tour de la Martinique des Yoles Rondes, Martinik'te yıllık bir yelken yarışıdır.[1] Adanın en büyük spor etkinliği, Temmuz sonu ve Ağustos başında gerçekleşir ve seyirciler arasında popülerdir.[2][3]

Kurs ve ekipler[değiştir | kaynağı değiştir]

Etkinlik Fédération des yoles rondes tarafından organize edilmektedir. Ekipler, Martinque'i sekiz aşamalı, 180 kilometrelik (110 mil) bir parkurda dolaştırıyor. 180 kilometre (110 mi) Zaman denemesi, ilk on yolun başlangıç sırasını belirler ve başlangıçlar arasındaki süre, önsöz sırasında her teknenin liderliği tarafından bir sonrakine göre belirlenir; ilk on yolun altındaki tüm yollar aynı anda başlar. Sonraki yedi aşama adanın etrafını dolaşıyor. Le Diamant komününden başlayıp Sainte-Anne'den geçen ve Le François'de biten adanın güney kesiminin etrafındaki sahne, Défi de l'espace Sud (Güney Meydan Okuma Alanı) olarak bilinir.

Standart bir yole, geleneksel Martinik açık deniz yelkenli ve balıkçı teknesidir. Yole, lamine ahşaptan yapılmış bir kanoya benzer şekilde yaklaşık 11 metre (36 ft) uzunluğundadır. Direkleri, genellikle tek bir ağaç gövdesinden yapılmış lamine olmayan ahşaptan ve bocaları lamine bambudan yapılır. Teknenin dümen düzeneği ile bir tek büyük yelkeni bulunur ve yelken alanı rüzgar koşullarına bağlı olarak 35 metrekare (380 sq ft) ile 82 metrekare (880 sq ft) arasında değişir. Her bir yole, yedi ila on dört kişilik bir mürettebata sahiptir. İki kişi, direğin üstüne bağlı olan halatlar ve kemerlerden sallanarak ve donatıyı çalıştırarak görev yapar; üç kişi arkada durur ve 2 metre (6.6 ft) uzunluğundaki bir kürek ile tekneyi yönlendirir; iki kişi orta kısımda durur ve yelkeni ayarlar; ve rüzgarlı tarafa çıkıntı yapan ahşap direklerde oturan en fazla yedi ek mürettebat üyesi bulunur. Direk üzerindeki oturanlar ihtiyaç durumunda içeri ve dışarı hareket ederek, yelkenin rüzgardan maksimum fayda sağlamasını ve teknenin alabora olmasını önler. Rüzgar koşulları uygunsa, teknenin önüne ikinci bir kare yelken eklenir ve ana direk biraz arkaya kaydırılır. Yelkenler canlı renklidir ve kuruluşun adı, teknenin sahibi, sponsorların logoları ve adlarıyla süslenmiştir.

Kulüpler, Turlar des yoles rondes için sahada yarışıyor . Çoğu yarı profesyonel olan yaklaşık 20 kulüp vardır (sayı yıldan yıla değişir). Üyelik herkese açık olsa da, yol ekibindeki bir yer oldukça rekabetçidir. Kulüpler genellikle faaliyetlerini finanse etmek için kurumsal sponsorluk ararlar. Yıl boyunca yelken antrenmanı yaparlar, okul içinde yarışırlar, halk desteği oluştururlar ve hayır işleri ve diğer faaliyetlerde bulunurlar.

Tur her yıl farklı bir kasabada başlıyor. Her aşama, her bir yola bağlı itici gruplarının, yelkenin rüzgarı yakalayabilmesi için onu mümkün olduğunca çabuk suya itmek için uzun direkler kullandığı kıyıda başlar. Her aşama, her teknenin zamanına göre verilen puanlarla zamanlanır. En düşük toplam süreye ve en düşük puan sayısına sahip olan yole kazanır.

16 Nisan 2020'de Fédération des yoles rondes, küresel koronavirüs salgını nedeniyle turun 36. baskısını iptal etmeye karar verdi. Bunun yerine sanal bir yarışma düzenlendi.[4]

Popülerlik[değiştir | kaynağı değiştir]

Tour des yoles rondes yerel medyada geniş yer bulmaktadır. Yerel Fransa-Antil gazeteleri, yarışları içeren günlük özel sayılarını yayınlar ve televizyon kanalı Radio France Overseas (RFO), etkinlik boyunca her akşam özel bir yayın yapar. Tour des yoles rondes, yalnızca Martinqiue'nin ulusal spor etkinliği değil, aynı zamanda Martinik'e özgüdür. ve adanın neredeyse tüm nüfusu tarafından izleniyor. 300'e yakın motorbot ve yelkenli tekne, favorilerini alkışlayarak parkurdaki yarışçıları takip edebilir. Binlerce insan da kıyıda sıralanarak yarışı geçerken izliyor. Etkinlik, iOS[5] ve Android[6] cihazları için yelken simülasyonu uygulamalarında yeniden oluşturulur.

ödüller[değiştir | kaynağı değiştir]

Yarışın her aşamasında, en iyi yarışçıların sıralamalarını gösteren renkli tişörtler verilir:

  • Kırmızı: Yarışta en hızlı genel süreye sahip olan yola verilir.
  • Mavi: Her etabın sonunda etabı kazanana verilir.
  • Pembe: Her etabın sonunda ikinci olana verilir.
  • Bej: Her etabın sonunda üçüncü sırada bitiren kişiye verilir.
  • Açık mavi: Her etabın sonunda dördüncü sırada bitiren kişiye verilir.
  • Mor: Her etabın sonunda beşinci sırada bitiren kişiye verilir.

Diğer gömlekler şunları içerir:

  • Beyaz noktalı yeşil: Her aşamanın sonunda en düşük puana sahip sarıya verilir.
  • Sarı: Birbirini takip eden iki aşamada en çok gelişme gösteren yola verilen en çok gelişme ödülü
  • Turuncu: Bir etapta önceden belirlenmiş iki nokta arasında en hızlı süreye sahip son beş sarıdan birine verilen ödül
  • Beyaz: Bir sahne sırasında performansı medyanın en çok ilgisini çeken oyuncuya verilir.
  • Yeşil: Defi de l'Espace Sud aşamasında en hızlı zamana sahip olana verilir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Le tour des yoles rondes de la Martinique". 9 Mayıs 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  2. ^ "Tour de Martinique 2008 des yoles rondes". Belle Martinique. 2008. 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ekim 2014. 
  3. ^ "Le tour". Fédération des Yoles Rondes de la Martinique. 2014. 31 Ekim 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Ekim 2014. 
  4. ^ "Yoles Martinique 2020 Race Results". 26 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ağustos 2020. 
  5. ^ "Yoles Martinique sailing simulation for iOS". 18 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 
  6. ^ "Yoles Martinique sailing simulation for Android". 24 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Temmuz 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]