Lay Observer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lay Observer, Birleşik Krallık ülkelerinden başta İngiltere ve Galler olmak üzere, halk tarafından avukatlarla ilgili olarak yapılan şikayetleri inceleyecek olan İngiltere ve Galler Hukuk Cemiyeti'nin işlemlerine karşı yapılacak itirazların incelenme mercii olan kurumdur.[1] Lay Observer, Türkçeye meslekî gözlemci olarak çevrilebilmekle birlikte, Türkçede herhangi bir karşılığı yoktur. Sadece Anglo-Sakson Hukukuna tâbî Birleşik Krallık ülkelerinde bulunan bir kurum olan Lay Observer, önceden bizzat Birleşik Krallık devlet teşkilatı içinde yer alan bir kurumdu. Bu teşkilat içerisinde yer alan ofis kapanmıştır.[1] Bu kurum artık Birleşik Krallık ülkelerinden bazılarının kendi devlet teşkilatı içerisinde faaliyet göstermektedir.

Bu gözlemciler bağımsız olarak çalışırlar ve yaptıkları iş için kendilerine herhangi bir ücret ödenmez[2][3] Hukuk Cemiyeti'nden bağımsız ve tarafsız olarak faaliyet gösterirler. Bireysel şikayetleri gizlilik içerisinde yürütürler. Yapılan şikayetlerin genişletilerek araştırmasına katkı sağlayabilirler. Bununla birlikte ülkelerin hukuk topluluklarının şikayet süreçlerinin daha iyi ve sağlıklı koşullara sahip olmasını sağlayabileceği de ifade edilmektedir.[2]

Bunlara ek olarak, bu gözlemcilerin adlî sürece de birtakım katkıları olabilmektedir. Özellikle de gözaltına alınan ya da tutuklanan kişilerin; gözaltına alındıktan/tutuklandıktan itibaren karşılaştıkları muamelelerin incelenebilmesi amacıyla, mahkemelere, karakollara ve tutuk evlerine gidebilirler ve buralarda yapılan işlemleri inceleyebilirler.[3] Gözlemciler bu konularla ilgili bir rapor yazarlar ve kurumlarının başkanları genellikle yıllık olarak bu raporları derleyerek kapsamlı bir rapor hazırlarlar.

Gözlemciler, ülkelerin hukuk cemiyetlerinden bağımsız ve tarafsız olarak hareket ettikleri için, raporlarının herhangi bir bağlayıcılığı yoktur, sadece yol gösterici nitelikte bir tavsiye olabilir. Bu nedenle şikayette bulunanlar lehine sadece rapor nedeniyle tazminat hükmedilemez.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b Office of the Lay Observer - gov.uk 29 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Ocak 2020 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ a b c Lay Observer (Kuzey İrlanda) - layobserverni.com 29 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Ocak 2020 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ a b About Us: The Role (İngiltere) - layobservers.org 29 Ocak 2020 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. 29 Ocak 2020 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]