Larinioides suspicax

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Larinioides suspicax
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Euchelicerata
Alt sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Familya: Araneidae
Cins: Larinioides
Tür: L. suspicax
İkili adlandırma
Larinioides suspicax
(O. P.-Cambridge, 1876)

Larinioides suspicax, Araneidae familyasından Larinioides cinsinin tip türü olan ve Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar olan bölgede yaşayan bir örümcek türü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1876 yılında İngiliz araknolog Octavius Pickard-Cambridge (1828-1917) tarafından Epeira suspicax adıyla tanımlanan tür 1998 yılında Levy tarafından Larinioides suspicax adıyla revize edilmiştir.

Teşhis anahtarı[değiştir | kaynağı değiştir]

Tür teşhis karakteri (Türkiye için) : Opisthosoma (karın, abdomen) grimsi beyaz renkte; prosoma üzerinde ve gözlerin çevresinde beyaz kıllar bulunur.[1]

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 6–11 mm boyundadır. Prosoma üzerinde ve gözlerin çevresinde beyaz kıllar vardır. Prosoma kahverengi renktedir. Erkek dişiye benzer, ancak daha değişken renklerde olabilir. Sternum kahverengidir. Opisthosoma grimsi beyaz renkte olup, orta yerinde boşlukları olan siyahımsı ve yapraksı bir folium bulundurur.[1]

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Genellikle su kenarları veya suya yakın alanlarda alçak bitki ve otlar üzerinde ağ örer.[1]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Avrupa'dan Orta Asya'ya kadar olan bölgede yayılım gösterir.[2] Büyük Britanya'dan kayıt yoktur.[3]

Cinsinin Türkiye'deki[4] 5 türünden biridir. Marmara, İç Anadolu, Karadeniz bölgelerinden kaydedilmiştir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b c Zafer Sancak, Doğu Karadeniz Bölgesi örümceklerinin (Araneae) sistematik ve faunistik açıdan incelenmesi, Kırıkkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, yüksek lisans tezi, Aralık 2007
  2. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  3. ^ "Summary for Larinioides suspicax (Araneae)". 11 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]