Larinioides sclopetarius

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Larinioides sclopetarius
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Arthropoda
Alt şube: Chelicerata
Sınıf: Euchelicerata
Alt sınıf: Arachnida
Takım: Araneae
Familya: Araneidae
Cins: Larinioides
Tür: L. sclopetarius
İkili adlandırma
Larinioides sclopetarius
(Clerck, 1757)
Dağılımı

Larinioides sclopetarius, Araneidae familyasından Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yaşayan bir örümcek türü.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

İlk kez 1757 yılında İsveçli entomolog ve araknolog Carl Alexander Clerck (1709-1765) tarafından Araneus sclopetarius adıyla tanımlanan tür 1983 yılında Grasshoff tarafından Larinioides sclopetarius adıyla revize edilmiştir.

Morfoloji[değiştir | kaynağı değiştir]

Dişi 10–14 mm, erkek 8–9 mm boyundadır.[1] Gri ya da gri-kahverengidir. Prosomada başa yakın V biçimli açık renk kenarlı leke bulunur. Karapaks parlak gümüşi tüylerle kaplıdır. Opisthosomada koyu renkli folium vardır. Bacaklar açık-koyu lekelidir.

Habitat[değiştir | kaynağı değiştir]

Büyük Britanya'da ana yaşam alanları suya yakın yerlerdir. Suya değen ağaç gövdeleri, köprü ve dubalarda görüldüğü gibi suya yakın binalarda da bulunur. Her iki cinsiyetten erginlerine yazın ve güzün rastlanır. Dişiler erkeklerden saha uzun yaşar ve bütün yıl görülebilir.[2]

Yayılımı[değiştir | kaynağı değiştir]

Holarktik biyocoğrafik bölgesinde yayılım gösterir.[3] Batı ve Orta Avrupa'da yaygındır. Büyük Britanya'da İngiltere, Galler ve İskoçya'da görülür.[2]

Cinsinin Türkiye'deki[4] 5 türünden biridir.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Roberts M. J. (1995): Collins Field Guide. Spiders of Britain & Northern Europe. HarperCollins Publishers Ltd
  2. ^ a b "Summary for Larinioides sclopetarius (Araneae)". 13 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  3. ^ "The World Spider Catalog, Version 12.5 by Norman I. Platnick". 15 Eylül 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Haziran 2012. 
  4. ^ "Abdullah Bayram, Kadir Boğaç Kunt, and Tarık Danışman (2012), The Checklist of the Spiders of Turkey. Version 2012.1. Online at http://www.spidersofturkey.com". 15 Haziran 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Haziran 2012.  |başlık= dış bağlantı (yardım)

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]