Laminar Research

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Laminar Research
TipPrivate
EndüstriVideo oyunu
KurucuAustin Meyer
Genel merkezi,
ÜrünX-Plane
Web sitesiLaminar Research

Laminar Research; Columbia, South Carolina'da bulunan bir yazılım firmasıdır, fizik kanunlarını doğru bir şekilde simüle eden yazılım sunmak amaçlarıdır. Laminar'ın bayrak taşıyıcı ürünleri uçuş simülasyonu X-Plane'dir. Simülasyon; Macintosh, Microsoft Windows ve Linux işletim sistemleri ile tam uyumlu çalışmaktadır. Ayrıca; iPhone, iPad ve Android için mobil versiyonu da bulunur.

1995'te; şirket, X-Plane isimli uçuş simülasyonununn ilk versiyonunu yaıynladı. Bu simülasyon; içinde onlarca farklı uçak bulunan, Dünya'nın tamamını 1:1 ölçekte içeren, özelleştirilebilir ve uçak tepkileri olarak olabildiğince gerçeğe yakın hissiyat sunmayı amaçlıyordu. Gerçek pilotlar bu yazılım aracılığı ile pratik yapabilecekti.

2004'te; şirket, Space Combat isimli uzay simülasyonunu yayınladı. Bu yazılımda fizik yasaları en doğru şekilde modellenmiştir, uzay gemileri sürtünmesiz bir boşlukta gibi davranırlar. Bu, motorlar tarafından zıt bir kuvvet uygulanmadıkça, alınan herhangi bir hızın korunacağı anlamına gelir. Uzay gemileri mühimmat ve diğer şeyler ile serbestçe özelleştirilebilir bir şekilde ayarlanmıştır. Bir görev sistemi yoktur, serbest bir şekilde istenilen her şey yapılabilir.

Kasım 2012'de; Laminar Research, Uniloc isimli troll patent şirketi (birçok şirkete sahte patent ihlal davaları açıp para kazanan kötü amaçlı bir şirket) tarafından bir patent ihlal davası açıldığını söyledi.Şirketin kurucusu Austin Meyer, Patent Scam (patent dolandırıcılığı) isimli bir belgesel yayınladı, belgeselde Uniloc tarafından suçlanma sürecini anlattı.

Mayıs 2017'de X-Plane 11 yayınlandı, uçuş simülasyonlarına birçok yenilik katıldı. X-Plane 11, kişisel kullanım ve FAA (Federal Havacılık Ajansı) lisanslı profesyonel sürümleri ile kullanılabilir.

Ocak 2022'de; Laminar Research, X-Plane simülasyonlarının gelecek jenerasyonu, X-Plane 12'yi duyurdu. Hava durum motoru ve grafiklerde büyük yenilikler ile beraber yeni uçaklar eklenmişti.

Eylül 2022'de, Laminar Research X-Plane 12'yi "erken erişim" olarak halen gelişim aşamasında iken satışa sundu.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]