Lam Kwok-wai

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Lam Kwok-wai (27 Ocak 1971 doğumlu), Hong Kong'un bilinen iki seri katilinden biridir (diğeri Lam Kor-wan'dır).

On tecavüz ve üç cinayetten hüküm giymiştir. Cinayet silahları çıplak elleriydi; sağ elinden "çatalım" diye söz ediyordu. Kendisine 11 kez müebbet hapis cezası verildi.[1]

Erken dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Lam Kwok-wai, Hong Kong'un Tuen Mun'un Tan Fai (陳輝) bölgesinde büyüdü. Okuldan kaçma ve çocuk suçlarının yüksek olduğu, çeşitli uyuşturucu maddelerinin yaygın olduğu ve Kim Yaa Fung üçlüsünün bölgede güçlü bir hakimiyeti vardı. Babası Lam Tsau-wing (林秋榮), üvey annesi Fung Mei-kwen (馮美琴) ve dört kardeşiyle birlikte Tai Lum (泰林) bölgesindeki 450 metrekarelik bir dairede büyüdü. Biyolojik annesi Leung Suet-sum (梁雪森), o üç yaşındayken soyadı Chow olan başka bir adamla yaşamak üzere onu terk etmişti. Yıllar süren çocuk suçluluğu ve okuldaki düşük performansından sonra Lam, 15 yaşında okulu tamamen bırakmaya karar verdi. Lam 15 yaşındayken iki aylık kısa bir cezayı bir gözaltı merkezinde geçirdi. 18 yaşından sonra sayısız uyuşturucu denedi, her gün içki içti ve sonunda yasadışı yol yarışlarında zevk buldu.[2]

Suçlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  • İlk tecavüzü 24 Nisan 1992 tarihinde gerçekleşmiştir. Lam, Chau Yan-fam (周仁芬) adlı 19 yaşındaki kızı taksisinden indirip Ai Lin bölümünün asansörüne kadar takip etmeye karar verdiğinde çok içmişti. Tuen Mun'da işlenen tecavüz vakalarının sayısı Hong Kong'un başka yerlerinde işlenenlerin iki katıydı, dolayısıyla bu kızın tecavüze uğraması büyük bir haber değildi.
  • İki ay sonra, 30 Haziran'da ikinci tecavüzünü gerçekleştirdi. Lam, 32 yaşındaki bir gece kulübü dansçısını Wan Chai'deki Marseille Veila Club'dan sabah 4:30'da eve kadar takip etti.
  • İki ay sonra, 13 Ağustos'ta üçüncü tecavüz gerçekleşti. Bu kez Chan Yuet-han (陳月漢) adlı 39 yaşındaki bir kadın Tse Man bölgesindeki evinde sabah saat 4:00'te tecavüze uğradı.
  • Yine iki ay sonra, 4 Ekim'de, Ho Wai-kuen (何慧權) isimli 32 yaşındaki bir kadını saat 11:30'da Hing Ping House'un asansörüne kadar takip etmiştir.
  • Bir sonraki ay, 15 Kasım'da 32 yaşındaki başka bir kadına tecavüz etmiş, bundan 25 gün sonra, 11 Aralık'ta 28 yaşındaki bir kadına tecavüz etmiştir. Kadın üç gün boyunca Ambrym Road Genel Hastanesi'nde tedavi gördü.

Tuen Mun'da tecavüz yaygın olsa da, böyle bir düzenlilik yoktu. Bu nedenle kamuoyu ve basın, seri tecavüzcünün serbest kalmasından korkarak panik halindeydi.

50 yaşındaki Li Hing onun ilk cinayetiydi. Yaohan mağazasında asistan olarak çalışan Li Hing, sabah saat 4:00'te mahjong oyunundan evine dönerken Hoi Ki malikanesindeki asansöre binmiş ve Lam da onu takip etmiştir. Li Hing'i öldürdükten sonra ona tecavüz etmiş ve sodomize etmiştir.

1992 yılında Tuen Mun'da yedi cinayet işlenmiş ve 16 tecavüz vakası rapor edilmişti, ancak Sik Moh (Seks Şeytanı) yetkililerin ana odak noktasıydı. Tecavüze uğrayan altı kadın görmezden gelinse de yürüyüşler ve gösteriler koordine edildi ve cinayeti nihayet bildirilmeden önce 20 kadar kişi işe giderken Li Hing'in cesedinin üzerinden geçti.

Polis sonunda, Yorkshire Karındeşeni avında kullanılan MIIDASS (Büyük Olay Soruşturma ve Afet Destek Sistemi, BOSADS) bilgisayarını kullandı. Karısını darp, yaralama ve cinsel saldırıdan mahkum olan herkes soruşturuldu. Bununla birlikte, hâlâ evde yaşayan ve daha önce herhangi bir cinsel suç işlememiş olan Lam, polisin radarından uzak kaldı.

14 Nisan 1993'te Lam ikinci cinayetini işledi. 22 yaşındaki Mak Siu-han, Lady Bay Hotel'in Castle Disco'sundaki bir konserden sabah 5:00'te evine dönen bir DJ'di. 7:45'te yaşadığı Shong Tsin House'un beşinci ve altıncı katları arasında ölü ve cinsel saldırıya uğramış olarak bulundu. Polis, ölümü bildirilmeden önce 40 kadar kişinin cesedin üzerinden geçmiş olabileceğini tahmin ediyordu.

Ertesi gece 200'den fazla Tuen Mun sakini sokaklarda polisin yetersizliğini protesto etti. Lam "sıcağın çok fazla olduğuna" karar verdi ve Hung Hom'daki ablasının yanına kaçtı. Son cinayetini, 11 Temmuz 1993'te karaoke PR hostesi olan 23 yaşındaki Lau Sui-man'ı burada işledi.

8 Ağustos 1993'te, gece 1:30'dan hemen sonra Lam, Hung Hom'un Kingsbury Sokağında 21 yaşındaki bir kadına saldırdı ve tecavüz etti. Kadına saldırırken onunla sohbet etmeye başladı. Bir sigara paylaştılar ve Lam ona kız arkadaşı olmasını teklif etti. Ertesi akşam için Viva Sinema Merkezi'nde bir randevu ayarladılar. Kız eve döndüğünde olanları kayınvalidesine anlatmış, ancak kayınvalidesi ona unutmasını söylemiş. Ertesi gün öğleden sonra kız, Islah Hizmetleri görevlisi olan erkek kardeşine durumu anlatmış, o da kendisini polise götürerek ihbarda bulunmuştur. Polis, adamı tutuklamak için kıza sinemadaki buluşma yerine kadar eşlik etmek üzere bir operasyon düzenledi. Ancak Lam ortaya çıktığında polis dikkat etmedi ve Lam'ı yakalamak kızın erkek kardeşine kaldı.

Lam cinayet silahına takıntılıydı - kendi ellerine. Eline bir takma ad vermişti, "çatal". Duruşması sırasında "çatalına" bakarak çok zaman harcadı. Siu Lam psikiyatri merkezinde cinayet silahını kendisine bağlı olduğunu unutarak kendi üzerinde kullanmaya çalıştı.[2]

Deneme ve yargılama[değiştir | kaynağı değiştir]

Lam Kwok-wai yedisi soygun, sekizi tecavüz ve üçü cinayet olmak üzere 18 suçlamayla karşı karşıya kaldı. Tüm suçlamalar 24 Nisan 1992 ve 6 Mayıs 1997 tarihleri arasında Tuen Mun ve Hung Hom bölgelerinde kadınlara karşı gerçekleştirilen on saldırı sırasında işlenmiştir.

Lam, 26 Mart 1995 tarihinde soygun ve tecavüz suçlarını kabul etmiş ve üç cinayet suçundan yargılandıktan sonra suçlu bulunmuştur. Cinayet suçlarının her biri için zorunlu müebbet hapis cezası verilmiştir.

Temyiz başvurusunda Dr. Thomas Connell, Lam'in uzun süredir devam eden ve çok fazla içki içerek daha da kötüleşen sorumsuzluğu nedeniyle azalan sorumluluk tanısı kriterlerine uyduğunu ve dürtülerini ve saldırganlığını kontrol etmekte zorlanacağını iddia etmiştir. Sonuçta, 14 Ağustos 1995 tarihinde temyiz başvurusu reddedilmiş ve ceza onanmıştır.[3]

Kurbanlar (yalnızca cinayetler)[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Li Hing, kadın, 50 yaşında, ceset Tuen Mun, Hoi Ki Malikanesinde bulundu.
  • Mak Siu-han, kadın, 22 yaşında, ceset Shong Tsin House, Tuen Mun'da bulundu.
  • Lau Siu-man (刘小敏), kadın, 23 yaşında, ceset Hung Hom'da bulundu.

Popüler kültür[değiştir | kaynağı değiştir]

  • Lam Kwok-wai, Tun Men se mo (Tecavüzcü) (1994) filminde canlandırılmıştır.[2]

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tuen Mun rapist loses plea". South China Morning Post. 17 Ağustos 1995. 29 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Ocak 2019. 
  2. ^ a b c "The Devils Playground: Murder in Hong Kong".  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ "In the Court of Appeal Between the Queen and Lam Kwok-Wai". 16 Ağustos 1995.