Lale Akgün

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Lale Akgün

Dr. Lale Akgün (d 17 Eylül 1953, İstanbul, Türkiye), Türk asıllı bir sosyal demokrat (SPD) Alman siyasetçi ve psikolog.

Biyografisi[değiştir | kaynağı değiştir]

1972'de lise mezuniyet sınavını (Abitur) başarıyla geçti. Tıp, Toplum bilimi ve psikoloji okudu. 1981'de Philipps-Universität in Marburg'dan mezun oldu. 1987'de Fen-Bilimleri Fakültesinde Universität zu Köln'den bravörünü aldı.

Köln Üniversitesinde, öğretim üyeliği yaptı. Birçok psikoloji alanında yapıtları ve makaleleri vardır. Msl. Uyuşma ve Entegrasyonun Pisiko-Sosyal Etkileri sayılabilir. 1981 le 1997 arası Köln belediyesinin aile danışmanlığını yaptı. Yönetime yakınlığının psikolojisi projesini işleme geçirdi. 1992'den beri Köln şehrinin Yönetim ve Toplum Arası Pisiko-Sosyal Dairesinin amir yardımcılığında bulundu. 1997 ile 2002 arası Solingen'deki Kuzey Ren-Westfalen Eyaleti Göçmen merkezinin müdürlüğünü yaptı.

Ver-di sendikası ile Türkdanış (AWO) üyesidir. Kindernöte e.V. (Çocuk yardım) derneğinin kurucu üyesi. Köln-İstanbul kardeş şehir projesini destekleme derneği üyesidir. Göçmen ve entegrasyon projelerinde çalışmaları vardır.

1982'den beri Sosyal Demokrat Partisi (SPD) üyesidir. 2001 Mart'tan beri de SPD Köln semtinin parti yönetici kurulundadır.

2005-2009 tarihleri arasında Alman Federal Parlamentosu (Bundestag) milletvekiliği yapmıştır. 2008 yılında Baskın Oran önderliğinde oluşturulan Ermenilerden Özür Diliyorum kampanyasına katılan isimlerden biri olmuştur.

Evli ve bir kızı vardır.

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]