Laetoli ayak izleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Laetoli ayak izleri, Tanzanya'nın Arusha Bölgesi'ndeki Laetoli'de yer alan tarih öncesi bir arkeolojik sitedir. Bölge Pliyo-Pleyistosen dönemine tarihlenen volkanik kül içinde korunmuş Hominina ayak izleri ile ünlüdür. Laetoli ayak izlerinin bulunduğu alan (Site G), Olduvai boğazının 45 km güneyinde yer almaktadır. Konumu ve izleri 1976'da arkeolog Mary Leakey ve ekibi tarafından keşfedilmiş ve 1978'de kazılara başlanmıştır. Ayak sesi izlenimlerinin analizine dayanan "Laetoli Ayak İzleri", Pliyosen Hominina'daki iki ayaklılık teorisi için ikna edici kanıtlar sağlayarak bilim adamları ve halk tarafından önemli ölçüde tanınmıştır. 1998'den bu yana, Tanzanya Ulusal Müzesi'nden Amandus Kwekason ve New York Üniversitesi'nden Terry Harrison'ın önderliğinde paleontolojik keşifler devam ederek bir düzineden fazla yeni Hominina bulgusunun[1] kurtarılmasına ve aynı zamanda fosillerin kapsamlı bir şekilde yeniden inşasını sağladı.[2] Site, Tanzanya'nın tescilli Ulusal Tarihi Yerleri'dir.[3]

3,7 milyon yıl öncesine tarihlenen bu fosiller, o dönemde homininlerin iki ayaklılığına dair bilinen en eski kanıtlardı. Daha sonra iki ayaklılığı düşündüren özelliklere sahip daha eski Ardipithecus ramidus fosilleri bulundu. Ayak izlerinin yanı sıra Laetoli'de Hominina ve hayvan iskeleti kalıntıları da dahil olmak üzere başka keşifler de yapıldı. Ayak izleri ve iskelet yapısının analizi, Hominina'da iki ayaklılığın genişlemiş beyinlerden önce geldiğine dair açık kanıtlar gösterdi. Tür düzeyinde, izi bırakan Hominina'nın kimliğini kesin olarak belirlemek zordur. Australopithecus afarensis en çok önerilen türdür.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Harrison, Terry (27 Ocak 2011). Paleontology and Geology of Laetoli: Human Evolution in Context: Volume 2: Fossil Hominins and the Associated Fauna (İngilizce). 2. Springer Science & Business Media. ss. 141-148. ISBN 978-90-481-9962-4. 
  2. ^ Harrison, Terry (19 Ocak 2011). Paleontology and Geology of Laetoli: Human Evolution in Context: Volume 1: Geology, Geochronology, Paleoecology and Paleoenvironment (İngilizce). 1. Springer Science & Business Media. s. 402. ISBN 978-90-481-9956-3. 
  3. ^ "Antiquities Sites" (PDF). 25 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 21 Temmuz 2022.