Ladah
Ladah (Hintçe: लद्दाख़), Asya ülkesi Hindistan tarafından bir ittifak bölgesi olarak yönetilen, daha geniş bir Keşmir bölgesinin bir parçasını oluşturan ve 1947'den beri Hindistan, Pakistan ve Çin arasında tartışma konusu olan bir bölgedir.
Ladah, doğuda Tibet Özerk Bölgesi, güneyde Hindistan'ın Himachal Pradesh eyaleti, hem Hindistan tarafından yönetilen Cemmu ve Keşmir ittifak bölgesi hem de batıda Pakistan tarafından yönetilen Gilgit-Baltistan ve güneybatı köşesi ile sınırlanmıştır. Kuzeyde Karakoram silsilesindeki Siachen Buzulu'ndan güneyde Büyük Himalayalara kadar uzanır. Issız Aksai Chin ovalarından oluşan doğu ucu, Hindistan hükûmeti tarafından Ladah'ın bir parçası olarak talep ediliyor ve 1962'den beri Çin kontrolü altında.
Geçmişte Ladah, önemli ticaret yollarının kavşağında bulunan stratejik konumundan dolayı önem kazanmış, ancak Çinli yetkililer 1960'larda Tibet Özerk Bölgesi ile Ladah arasındaki sınırları kapattığından uluslararası ticaret azalmıştır. 1974'ten beri, Hindistan hükûmeti Ladah'ta turizmi başarıyla teşvik ediyor. Ladah stratejik olarak önemli olduğundan, Hindistan ordusu bölgede güçlü bir varlık gösteriyor.
Ladah'taki en büyük kasaba Leh, ardından her birinin merkezi bir ilçe olan Kargil geliyor. Leh bölgesi İndus, Shyok ve Nubra nehir vadilerini içerir. Kargil ilçesi Suru, Dras ve Zanskar nehir vadilerini içerir.
Başlıca nüfuslu bölgeler nehir vadileridir, ancak dağ yamaçları aynı zamanda pastoral Changpa göçebelerini de destekler. Bölgedeki başlıca dini gruplar Müslümanlar (çoğunlukla Şiiler) (%46), Budistler (çoğunlukla Tibet Budistleri) (%40), Hindular (%12) ve diğerleridir (%2).[1]
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Vikipedia". 13 Mayıs 2004 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2022.
Hindistan'daki bir yerleşim yeri ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |