Labirent: Son İsyan

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Labirent: Son İsyan
The Death Cure
YazarJames Dashner
ÇevirmenGizem Yeşildal
Kapak sanatçısı
Philip Straub
(Kapak uyarlama: Yunus Bora Ülke)
ÜlkeABD
Dilİngilizce
KonularMacera
Bilimkurgu
TürRoman
Yayım2011 (özgün)
2014 (Türkçe)
YayımcıScholastic Press (özgün)
Pegasus Yayınevi (Türkçe)
Sayfa384
ISBN978-0-385-73877-4 (özgün)
978-6053434-15-3 (Türkçe)
Labirent serisi
Alev Deneyleri Labirent: Son İsyan Ölüm Emri

Son İsyan orijinal adıyla The Death Cure Amerikalı yazar James Dashner tarafından yazılan, 2011'de yayımlanan gençlik romanıdır. Film uyarlamasının vizyon tarihi 12 Ocak 2018 olarak belirlenmiştir.[1][2][3]

Konusu[değiştir | kaynağı değiştir]

Thomas, Newt ve Frypan, nihai özgür "Kayranlar" arasındadır. Newt hariç, dünya nüfusunu perişan eden Flare virüsüne karşı bağışıktırlar. Şu anda sağ kolu yöneten Vince'in emirlerine karşı, üçü bir tedavi umuduyla WCKD tarafından işkence gören bağışık bir arkadaş olan Minho'yu kurtarmak için kamplarından ayrılırlar. Wckd'nin karargahının bulunduğu "Son Şehir"e giderken, partiye kutu bulaşmış kişiler tarafından saldırıya uğrar. Ancak, onlara katılan Brenda ve Jorge tarafından kurtarılırlar.

Grup, sonunda şehri Delilerden korumak için Şehir surlarına ulaşır. Duvarın dışında insanlar şehre girmeyi protesto etmek için toplandılar. WCKD protestoculara ateş açtığında, grup gaz maskeli bir ekip tarafından yakalandı ve bir saklanma yerine götürüldü. Mürettebattan birinin, Minho tarafından göğsünden bıçaklanarak hayatta kalan Gally olduğu ortaya çıkar. Frypan, Brenda ve Jorge, Gally onları duvarın ötesindekiler için asi bir lider olan Lawrence'la buluşmaya götürdüğünde geride kalırlar ve Thomas, Thomas'ın ona daha fazla mutluluk getirebileceğini duyduktan sonra Newt ve Gally'nin Son Şehir'e gizli bir girişten girmelerine izin verir. Gally, Thomas ve Newt'i kasabanın içinden geçirir ve Teresa'nın kimliğini belirleyerek Thomas'a onları WCKD karargahına götürebileceğini söyler. Thomas ve Gally ona yetişir ve onlara yardım etmeyi kabul eder.

Thomas, Newt ve Gally, Teresa'ya WCKD karargahına ve aşı bölgesine kadar eşlik ediyor. Gally, Bağışıklı çocuklarla ilgilenir ve Flare hastalığını iyileştirebilecek bir serum bulmak için geride kalır, Thomas, Teresa ve Newt ise Minho'yu bulmaya gider. Wckd'nin ordusuna komuta eden intikamcı bir Janson tarafından yakalanır ve takip edilirler. Teresa, Thomas ve Newt'in kaçıp Minho ile tekrar bir araya gelmelerine izin vererek Thomas kan testi yaptırmak için acele eder ve bu da seyircinin Glader'dan uzaklaşmasına neden olur.

Gally IV'ü aldı ve bağışıklığı olan çocukları Brenda'nın dışarıda beklediği otobüse götürdü. Gally, Thomas'ı bulmak için WCKD karargahına döndüğünde, Brenda, WCKD güçleri onlara yaklaşırken bağışık çocuklarla birlikte bir otobüse binmek zorunda kaldı. Thomas ve Newt, Minho'yu revirde bulur. Kaçmadan önce Janson tarafından takip edilirler. Teresa, Thomas'ın kanının Flare'i iyileştirebileceğini keşfeder. Keşfini WCKD lideri Ava Paige ile paylaştı ve ikisi Thomas'ı bulmaları gerektiği konusunda anlaştılar. Brenda ve aşılı çocuklar KKD yetkilileri tarafından köşeye sıkıştırılır, ancak Frypan tarafından kurtarılır. Bu arada, Lawrence isyancıları şehrin dışına topladı ve müttefiklerinin ve enfekte olanların duvara bir delik açmadan önce şehre saldırmasına izin verdi. Gally, karargahın dışında Thomas, Newt ve Minho'yu üç WCKD askerinden kurtarır. Thomas, Brenda'nın IV'ünü almak için Minho ve Gally'yi gönderir. Newt dışarı çıkıp ona gümüş silindirik uçlu bir kolye vermeden önce. Teresa sesini kasabanın öbür ucuna gönderir ve Thomas'a kanının ancak Newt'i WCKD'ye dönerse kurtarabileceğini söyler. Flare tarafından neredeyse tamamen mağlup olan Newt, bilincini yeniden kazanır ve Thomas'a, Thomas'a saldırırken onu öldürmesi için yalvarır. Başka seçeneği olmayan Thomas, Newt'i öldürdü.

Thomas, Wckd'ye döner ve Wckd'nin niyetinin iyi olduğuna işaret eden Ava ile yüzleşir. Ancak kolundaki siyah damarlarla Crank'e dönüşen Janson tarafından arkadan vurulur. Janson, Thomas'ı bayıltır ve onu, Teresa'nın kanını isteyerek topladığı bir laboratuvara sürükler. O ve WCKD Teresa, sonuçların ortaya çıkmasını istediklerini, ancak insanların gerçekten sadece şifa ile ilgilendiklerini açıkladı. Komplekste bir kavga ve kovalamacanın ardından Thomas, Teresa ve Janson kendilerini bir odada bulurlar. Thomas, Janson'ın kendini midesinden vurduğunu keşfeder ve Teresa, Thomas'a yardım etmesi için Janson'ın dikkatini dağıtır. Janson, Teresa'yı öldürmeye hazırlanır, ancak Thomas camdan bir sokağa bir sandalye atar, Thomas ve Teresa, uçağın Jorge tarafından yönetildiği çatıya kaçar, Minho, Gally, Brenda, Vince ve yerel Immunes'un içinde, işçileri beklerken, iki, Janson'a saldır, özgür ol. Thomas gemiye bindi, ancak isyancıların saldırıları nedeniyle bir bina çöktükten sonra karargah dağılınca Teresa düşerek öldü.

Grup, Ava tarafından keşfedilen ve geri kalanların güvenle yaşayabileceği güvenli bir sığınağa kaçarak Sağ El ve Bağışıklık'ın geri kalanıyla yeniden bir araya geldi. Orada Thomas, Newt'in ona verdiği kolyenin içinde bir banknot olduğunu keşfetti. Newt ve Teresa'nın ölümüyle hala travmatize olan Thomas, Newt'e arkadaşı olduğu için teşekkür etmeden önce kendisine ve diğer herkese göz kulak olmasını söylediği bir not okur.

Notlar[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Dylan O'Brien's Injuries Force 'Maze Runner' Sequel to Extend Production Shut Down". 6 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2016. 
  2. ^ McNary, Dave (28 Mayıs 2016). "Dylan O'Brien's 'Maze Runner: Death Cure' Release Pushed Back to 2018". 30 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 31 Ağustos 2016. 
  3. ^ The Maze Runner: The Death Cure. (n.d.). Wikifandom. Retrieved April 18, 2022, from https://mazerunner.fandom.com/wiki/Maze_Runner:_The_Death_Cure 18 Nisan 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]