LG

Vikipedi, özgür ansiklopedi
(LG Grup sayfasından yönlendirildi)
LG Group
SloganLife's Good - Hayat Güzeldir
EndüstriElektronik, Finans, Petrokimya ve diğerleri
Kuruluş5 Ocak 1947 (77 yıl önce) (1947-01-05), Busan, Güney Kore
KurucuKoo In-hwoi Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Genel merkeziGüney Kore Seul, Güney Kore
Önemli kişilerKoo Bon-Moo, CEO
Gelirartış 104.3 milyar $ (115 Trilyon KRW , 1 USD = 1102.6 KRW) [1] (2008)
Çalışan sayısı177,000[2] (2008)
Web sitesiLG Resmi Sitesi - Korece
LG Resmi Sitesi - İngilizce

LG Grup (İngilizce: LG Group, Slogan (İngilizce): "Life's Good" Türkçe : Hayat Güzeldir), (Korece: 엘지 그룹 Elji Kŭrup); Güney Koreli elektronik, cep telefonu ve petrokimyanın da dahil olduğu birçok alanda faaliyet gösteren şirketler topluluğu. LG, Koo ailesi tarafından yönetilen bir aile şirketidir.

Şirket, 1995'e kadar "Lucky - Goldstar"'ın bir kısaltması olarak LG ismini kullanmıştır. İsmini değiştirmeden önce Goldstar markası altında birçok elektronik ürün satışı yaparken, Lucky markası genellikle Kore dışında satılmayan diğer ev ürünlerinde kullanılmaktaydı. Lucky, özellikle ev temizliği ürünleri ve çamaşır temizliği ürünleri ile Güney Kore'nin ünlü markalarından biriydi.

LG Electronics, dünyanın dört bir yanında seksen bir tanesi yan kuruluş olmak üzere yüz on’u aşkın iş biriminde seksen iki bin kişiye iş imkânı sağlamaktadır. 2007 yılında $ 44 milyar’lık satış rakamına ulaşan LG, dört iş biriminden oluşmaktadır. Bunlar, Mobil iletişim, dijital aletler, dijital görüntü cihazları ve dijital medya. LG dünyanın önde gelen CDMA/GSM ahizesi, klima, önden- yüklemeli çamaşır makinesi, optik sürücüler, DVD oynatıcı, düz ekran tv ve ev sinema sistemleri üreticisidir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

1947'de In Hwoi Koo tarafından "Lak Hui Kimya Endüstrisi" (İngilizce: Lucky Chemical Industry) adıyla kurulmuş ve 1952'de Kore'nin plastik sektöründe faaliyete başlayan ilk firması olmuştur. 1958 yılında, günümüzde LG Elektronik (İngilizce: LG Electronics) ismiyle faaliyet gösteren Goldstar firması kuruldu ve bir yıl sonra ilk Kore malı radyoyu üretmiştir. Bu yıllarda şirket petrokimya ve elektrik/elektronik olmak üzere iki temel faaliyet alanına ayrılmıştır.

1960'lı yıllarda petrokimya, enerji ve elektrik/elektronik alanlarında gelişmeye devam eden şirket, Goldstar markası ile 1960'ta ilk Kore malı fanı, 1964'te soğutucuyu, 1966'da siyah-beyaz televizyonu, 1968'de iklimlendiriciyi ve 1969'da çamaşır makinesi ile asansörü üretmiştir.

Cha-Kyung Koo 1969 yılında şirketin ikinci başkanı oldu, küreselleşen dünyanın farkına vararak, şirketin büyüme ve küreselleşme planlarını hazırladı. Ertesi yıl şirket hizmet sektörlerinde büyümeye ve araştırma-geliştirme faaliyetlerini arttırmaya başladı. 1983'te Lucky Kimya Endüstrisi yeniden yapılanarak, temel faaliyet alanı oldu ve kozmetik sektörüne tekrar önem verildi. Bu sırada, elektronik alanında televizyon, görüntü kaydedici cihazlar, bilgisayarlar ve yarı iletken teknolojilere büyük yatırımlar yapılmaktaydı.

Şirketin 40. kuruluş yılında Seul'de yeni ofis binası LG Twin Towers inşa edilmiştir.

1990 yılında müşteri memnuniyetini ön plana çıkaran yeni yönetim sistemine geçen LG Grup'ta Bon moo Koo'nun 3. başkan olmuştur. 90'lı yıllarda şirket kimya, enerji, elektronik, haberleşme, bilgi sistemleri, finans ve çeşitli hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren şirket ismini duyurdu.

1 Mart 2003'te LG Grup, holding yönetimi haline gelmiş ve Kore'nin en büyük sanayi kuruluşu olmuştur.[kaynak belirtilmeli] 2006 yılında Chocolate adlı telefon modeli ile Hong Kong tasarım ödülünü kazanıp ve "BSC Management and Administration" tarafından yılın en iyi şirketi seçilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Aynı yıl dünyanın en ince LCD ekranını (1.48 mm) ve en ince düz ekran televizyonunu (33 cm) tasarlamıştır.

2007 yılında 60. yılını kutlayan şirket, "Life is Good" (Türkçe: Hayat Güzeldir) sloganını kullanmaya başlamıştır.

İş Ortaklıkları[değiştir | kaynağı değiştir]

LG'nin Nortel firması ile iş ortaklığı ve bu iş ortaklığından doğan LG-Nortel Network adlı bir şirketi vardır. 2001'den beri Philips firması ile iki iş ortaklığı vardır ve bu ortaklıktan LG Philips Display ve LG Philips LCD adlı iki şirketi bulunmaktadır.

LG'nin ayrıca Hitachi firması ile CD ve DVD sürücü üretimine dayalı bir iş ortaklığı bulunmaktadır. (Hitachi-LG Data Storage14 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.)

Türkiye'de ise Arçelik ile klima üretim ortaklığı bulunmaktadır (Arçelik-LG Klima A.Ş.)

Spor sponsorlukları[değiştir | kaynağı değiştir]

2011 Copa América.
2012 Kore Grand Prixi.

LG Logoları[değiştir | kaynağı değiştir]

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Ana Şirket[değiştir | kaynağı değiştir]

Grup Şirketleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "LG > LG소개 > LG현황". 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2011. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Ocak 2010 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Haziran 2011.