Léonie Guyer

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Léonie Guyer (d. 1 Ocak 1955, New York), antika, vintage ve el yapımı kağıtlar, mermer kalıntıları (veya parçaları), ahşap paneller ve mekan bazlı projelerde duvarlar ve pencereler gibi malzemeleri kullanarak yaptığı soyut resimler, çizimler ve enstalasyonlarla tanınan bir sanatçıdır.[1]

Erken yaşamı ve eğitimi[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyer 1955 yılında New York'ta doğdu. Lisans ve yüksek lisans derecelerini San Francisco Sanat Enstitüsü'nden aldı.[2]

İşi[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyer resimler, çizimler, mekân temelli çalışmalar ve sanatçı kitapları yapıyor.[3]

Stephanie Snyder, Léonie Guyer'in çalışmalarını şu şekilde tanımlıyor:

"Léonie Guyer'in son dönem resimlerinin zengin katmanlı, albenili zeminleri kısmen antik Yunan beyaz zeminli kaplarının kremsi yüzeylerinden, Piet Mondrian (1872-1944) ve Giorgio Morandi (1890-1964) gibi ressamların çalışmalarından ve süt, kemik ve tebeşir gibi doğal malzemelerden ilham alıyor. Boyalarını ham pigmentlerden elle karıştıran Guyer, paletini genellikle çeşitli siyah ve beyazların yanı sıra "eski" ana renklerle (demir oksitler, sarı aşı boyaları ve mineral bazlı maviler) sınırlıyor. Bu simyasal kromatizm, Guyer'in her bir malzemenin fiziksel ve enerjik özelliklerini olabildiğince doğrudan ve hassas bir şekilde deneyimlemesini sağlıyor. Boyayı elle karıştırmak, pigment, keten tohumu yağı ve mineral ispirtonun her bir özel karışımının ince varyasyonlarına uygun olarak yerleşen ve uyum sağlayan mütevazı partilerle sonuçlanan samimi, zaman alıcı ve tekrarlayan bir faaliyettir. Hiçbir parti aynı değildir, bu da antik filozof Efesli Herakleitos'un "Aynı nehre iki kez adım atamazsınız" gözlemini hatırlatır. Guyer'in resim ve çizimlerinin özünde, yaşamın ölçüsüz, evrensel bir süreklilik içinde savunmasız ve geçici bir an olarak farkındalığı ve kucaklanması yatıyor."[4]

CCA Wattis Enstitüsü Direktörü ve Baş Küratörü Anthony Huberman sergi metninde şöyle yazıyor:

Léonie Guyer resimler ve çizimler yapıyor. Bunlar çoğunlukla yağlı boya veya kurşun kalemle yapılmış, genellikle mütevazı ölçekte soyut şekillerden oluşuyor. Ona göre sanat eseri, sayısız kararın yoğunlaştırıldığı ve bir araya getirildiği bir yerdir ve resimlerini küçük tutarak ve temel unsurlarına indirgeyerek bu konsantrasyonu yoğunlaştırmaya çalışır: renk, yüzey ve şekil. En az şeyle en çok şeyi yapmaya çalışıyor. Yine de eserlerini "küçük" olarak adlandırmak yanıltıcıdır. Onun "ölçülemez" sanat eserleri ürettiğini söylemek daha doğru olur; bu da onların epik ölçekte oldukları anlamına gelmez, sadece ölçülmek için yapılmadıkları anlamına gelir."[5]

Ödülleri ve bursları[değiştir | kaynağı değiştir]

Léonie Guyer sanatsal kariyerinde aşağıdaki ödülleri almıştır: Tosa Stüdyo Ödülü: Finalist Ödülü (2018),[6] Foundation for Contemporary Arts Emergency Grant (2012), Sites ReSeen Grant, New York State Council on the Arts (2006), Fellowship, John Anson Kittredge Foundation (2002), Artist in Residence Grant, California Arts Council (1997, 1996, 1995), Murphy and Cadogan, Fellowship in the Fine Arts, San Francisco Foundation (1987)

Seçilmiş sergileri[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyer, Wattis Institute for Contemporary Arts, SF;[7] odium fati, SF;[8] Greg Kucera Gallery, Seattle; Lumber Room, Portland; ve The Shaker Museum, Mt. Lebanon, NY ve diğer mekânlarda kişisel sergiler açtı.[9]

Diğer sergiler arasında UC Berkeley Sanat Müzesi ve Pasifik Film Arşivi, Feature Inc., NYC, Peter Blum Gallery, NYC,[10] Greg Kucera Gallery, Seattle, Lumber Room, Portland, OR, Douglas F. Cooley Memorial Art Gallery, Reed College,[11] Portland, OR, Gallery Joe, Philadelphia, PLUSkunst, Düsseldorf, Almanya ve diğer mekânlar yer almaktadır.[9]

Koleksiyonları[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyer'in eserleri birçok kalıcı koleksiyonda yer almaktadır: Metropolitan Museum of Art,[12] Columbia University Rare Book & Manuscript Library, Harvard University Modern Books & Manuscripts Collection, Reed College Art Collection, San Francisco Museum of Modern Art,[13] Shaker Museum and Library,[14] Stanford University Special Collections, UC Berkeley Art Museum and Pacific Film Archive,[15] Yale University Beinecke Rare Book & Manuscript Library.

İşbirlikçi projeleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Bill Berkson (şiir) ve Léonie Guyer (çizimler). Bir Çıkış Değil. Fairfax, CA: Jungle Garden Press, 2010[16]

Franck André Jamme (şiir) ve Léonie Guyer (çizimler). Mantra Kutusu. Paris, Fransa: Festina Lente, 2009

Öğretim[değiştir | kaynağı değiştir]

Guyer, San Francisco Sanat Enstitüsü, California College of the Arts, UC Berkeley, San José State University ve başka yerlerde dersler vermiştir. San Francisco'da yaşamakta ve çalışmaktadır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Rinder, Lawrence (2010). Abstract: Leonie Guyer, Ruth Laskey, Lynne Woods Turner. Reed College Art Gallery. ss. 18-32, 66-69, 78-79. ISBN 978-0982424049. 
  2. ^ "Open Space: Léonie Guyer". 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Ekim 2023. 
  3. ^ Cuguoglu, Naz. "Thought Experiments with Léonie Guyer's Work, November 27–December 7, 2018, 11 days" (PDF). CCA Wattis Blog. Erişim tarihi: 18 Mart 2019. [ölü/kırık bağlantı]
  4. ^ Snyder, Stephanie. "On Léonie Guyer" (PDF). 18 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  5. ^ Huberman, Anthony. "Anthony Huberman on Léonie Guyer" (PDF). 5 Aralık 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  6. ^ "Past Awardees". TOSA STUDIO AWARD. 13 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  7. ^ "CCA Wattis Institute announces solo exhibition of San Francisco-based artist Léonie Guyer". California College of the Arts. 11 Ağustos 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  8. ^ "A permanent work and a limited edition publication by Léonie Guyer". odium fati. 5 Eylül 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mart 2019. 
  9. ^ a b "Léonie Guyer Lecture". Portland Institute for Contemporary Art. 24 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  10. ^ "Drawing a Line in the Sand". Peter Blum Gallery. 28 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  11. ^ Blake, Victoria (September 2010). ""Abstract" at the Reed gallery". Oregon Live. 
  12. ^ "Not an Exit, Leonie Guyer". Metropolitan Museum of Art. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 
  13. ^ "SFMOMA Collection". San Francisco Museum of Modern Art. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. [ölü/kırık bağlantı]
  14. ^ "Shaker Museum and Library presents an artist's reception for Gift, a site-responsive work by Léonie Guyer". iBerkshires.com. Boxcar Media LLC. Erişim tarihi: 11 Mart 2019. 
  15. ^ "BAMPFA Collections: Léonie Guyer". BAMPFA. Erişim tarihi: 10 Mart 2019. 
  16. ^ "Not an Exit, by Bill Berkson, with drawings by Léonie Guyer". Jungle Garden Press. 16 Nisan 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Mart 2019. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Resmî site