İçeriğe atla

Kültürel tasvirlerde filler

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Hindistan'ı fethinin bir sembolü olarak, Hint-Yunan Krallığı'nın kurucusu Baktriyalı I. Demetrius tarafından giyilen fil şeklinde başlık.-British Museum, Sikkeler ve Madalyonlar Dept.[1]

Kültürel tasvirlerde filler, taş devrinde petroglif ve mağara resimlerinden beri insanoğlu tarafından kullanılan ögelerden biri olmuştur. O zamanlardan beri fil din, mitoloji, sembolizm ve popüler kültürün bir parçasıdır. Özellikle Hint altkıtası ve Güneydoğu Asya'da Asya fili sanat, edebiyat ve mitolojide çok sık rastlanan bir figürdür ve buralarda ortaya çıkan dinlerde file de tapınılır. İlah olarak görülen filler için ritüeller, seremoniler ve festivaller düzenlenir. Afrika fili, Afrika'da birçok fable konu olmuş, folklor ve geleneklerde yer almış ve el sanatlarında kullanılan bir tema olmuştur. Afrika'da fabllerde fil genellikle orman yaratıkları arasındaki tartışmaları tarafsız olarak sonuçlandıran bilge şef olarak yer alır.[2] Gana'da Ashantiler fillerin eskiden yaşamış ve ölmüş kabile şefleri olduğuna inanılır ve ormanda ölü bir fil bulunduğunda kabile şeflerine yapılan cenaze töreni yapılır.[3]

Dünyanın diğer bölgelerinde de filler kurgusal yapıtlarda Babar ve Dumbo gibi popüler karakterler arasına girmiştir. Sirklerin önemli ögelerinden biridir. Özellikleri hem olumlu hem de olumsuz açıdan değerlendirilebilir. Bazen erdem, güç ve sabır sembolü olarak görülürlerken diğer zamanlarda da gereksiz ve istenmeyen bir yük olarak değerlendirilirler.

  1. ^ Plate 39 (23), A guide to the principal gold and silver coins of the ancients, from circ. B.C. 700 to A.D. 1 (1889); British Museum. Dept. of Coins and Medals : "AR. Demetrius"
  2. ^ "Animal Ways". Nature's Ways Lore, Legend, Fact and Fiction. Newton Abbot: F+W Media. 2006. ISBN 9780715333938. 3 Ocak 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Aralık 2012.