Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölgesi

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölgesi (Birmanca: कျေोकोဖြူအထူ်ဖြူအထူ်ပွ််ရေ်ဇုန်; Kyaukphyu ÖEB) Kyaukphyu, Ramree Adası, Arakan Eyaleti'nde geliştirilmekte olan 1.600 hektarlık (4.000 dönüm) Myanmar özel ekonomik bölgesidir.[1] Kyaukphyu ÖEB ilk olarak Eylül 2013'te duyuruldu.[2] Proje başlangıçta Çin ve Myanmar hükûmetleri arasında bir ortak girişim olarak başladı, ancak o zamandan beri özel işletmeler projede aktif olarak yer aldı. Kyaukphyu ÖEB, Bengal Körfezi'ndeki Shwe gaz sahasına erişilebilir olacak. Petrol ve gaz terminali, doğal gaz ve petrol için iki boru hattı inşa eden Çin Ulusal Petrol Şirketi tarafından finanse edildi.[3]

Myanmar basını, 26 Mayıs 2014'te Nepido'da CPG Consultants ve PM Link liderliğindeki konsorsiyum ile Kyaukphyu Özel Ekonomik Bölge Yönetim Komitesi arasında ana planın geliştirilmesi ve ihale sürecinin yönetimi için bir anlaşmanın imzalandığını bildirdi.

Konsorsiyum, CPG Consultants Pte Ltd, DTZ Debenham Tie Leung Pte Ltd, Ernst & Young Solutions LLP, Global Maritime And Port Services Pte Ltd ve PM Link Pte Ltd'den oluşuyor.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ https://bnglegal.com/sys-content/uploads/2014/12/December-newsletter-Myanmar-SEZs.pdf[ölü/kırık bağlantı]
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 7 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 2 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Temmuz 2021.