Kuzey Kafkasya Emirliği

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kuzey Kafkasya Emirliği
Северо-Кавказский эмират
Severo-Kavkazskiy emirat
Kuzey Kafkasya Emirliği
1919-1920
Kuzey Kafkasya Emirliği bayrağı
Bayrak
{{{arma_açıklaması}}}
Arma
Kuzey Kafkasya Emirliği haritadaki konumu
BaşkentVedeno
Yaygın dil(ler)Çeçence · Dağıstanca
Hükûmetİslam emirliği
Emir 
• 1919–1920
Uzun-Hacı Saltinski
Tarihî dönemİki savaş arası dönem
• Kuruluşu
Eylül 1919
Mart 1920
Para birimiTümen
Öncüller
Ardıllar
Terek Oblastı
Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Kuzey Kafkasya Emirliği (RusçaСеверо-Кавказский эмират Severo-Kavkazskiy emirat), Eylül 1919'dan Mart 1920'ye kadar Rus İç Savaşı sırasında Çeçenistan topraklarında ve batı Dağıstan'da var olan ağırlıklı olarak Avar ve Çeçen İslam devletiydi. Emirliğin geçici başkenti Vedeno köyünde kuruldu ve lideri Uzun-Hacı Saltinski'ye (Узун-Хаджи) "Majesteleri İmam ve Kuzey Kafkasya Emirliği Emiri Şeyh Uzun Khair Hacı Han (Узун Хаир Хаджи Хан)" unvanı verildi.

1918'in ortalarında, General Anton Denikin komutasındaki Beyaz Ordu Gönüllü Ordusu askerleri, Kuzey Kafkasya halkları ile çatışmaya başladı. Uzun Hacı, küçük bir birlik müfrezesiyle Vedeno köyünü aldı ve Denikin'e savaş ilan etti.

Eylül 1919'da Uzun Hacı; son Osmanlı Padişahı VI. Mehmed'in koruması altında Kuzey Kafkasya Emirliği'nin bağımsız bir monarşi olarak kurulduğunu duyurdu. Kabardey ve Güney Osetyalı isyancılar ve emirlik yetkililerini tanıyan Gürcistan ile bağlar kuruldu. Ancak, Gönüllü Ordu birliklerini emirlik topraklarından çıkarmayı başaramadılar ve devlet askıya alınana kadar Bolşevik yardımına bağımlı hale geldiler.

Kuzey Kafkasya Emirliği'nin 100 Rublelik banknotu.

Ocak 1920'de emirlikteki askeri ve ekonomik durum kötüleşmeye başladı ve Uzun Hacı, özerklik vaatleriyle emirliğin Rus SFSC'ye girmesine izin verdi.[kaynak belirtilmeli]

Kısa süre sonra öldü, ancak devletin varlığı Dağ Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin kurulmasına yol açtı.

Ayrıca bakınız[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]