Kutsal Kan Alayı

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Procession of the Holy Blood
Heilig Bloedprocessie
Procession of the Holy Blood, 2014
DurumuActive
TürüProcession
SıklığıAnnual
Konum(lar)Brugge
ÜlkeBelçika

Kutsal Kan Alayı (Dutch , French ) Belçika'nın Bruges kentinde her Yükseliş Günü'nde düzenlenen, geçmişi Orta Çağ'a kadar uzanan büyük bir dini Katolik geçit törenidir . 2009 yılında UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne dahil edilmiştir.

Tarih[değiştir | kaynağı değiştir]

Kutsal Kan Alayı

Kutsal Kan alayı, 13. yüzyılın sonlarında bir halk ritüeli olarak başlamış gibi görünüyor. Alay en geç 1303'te Kutsal Kan emanetlerini surların etrafına taşıdı ve 1297'de tamamlandı. Alay, geçen Mayıs ayında ulusal kahramanlar Jan Breydel ve Pieter de Koninck tarafından şehrin Fransız zulmünden kurtarılışını anıyor. Belçika'nın en büyük dini bayramlarından biri olan Yükseliş Günü'nde düzenleniyor. Yerel halk da aynı şekilde, şişenin geliş tarihini yeniden yaratmak için İncil'deki olayları dramatize ediyor. Passion Play Jeu de Saint Saint, her beş yılda bir gerçekleştirilir. 60.000 ila 100.000 seyirci, tarihi sahneler ve İncil hikâyelerinden oluşan geçit törenini izliyor. Korolar, dans grupları (Ağlaya Dans Tiyatrosu gibi), hayvanlar (kazdan deveye), at arabaları ve birçok oyuncunun yer aldığı küçük tiyatro gösterileri birkaç saat içinde geçer.

Merkez parça, İsa'nın Değerli Kanının Bulunduğu Kutsal Emanettir . Geleneksel hesap, Arimathea'lı Joseph'in ölü Mesih'in kanlı yüzünü sildiğini ve daha sonra 12. yüzyıldaki İkinci Haçlı Seferi'nden sonra Flanders Kontu Thierry tarafından şehre getirildiği varsayılan kumaşı dikkatlice koruduğunu iddia ediyor. Cesaretinin tanınması için Kudüslü Baldwin III'ten .[1] Ancak alternatif bir görüş, 1204'te Konstantinopolis'in Yağmalanmasından sonra, Dördüncü Haçlı Seferi sırasında Flanders Kontu Baldwin'in imparator seçildiğini ve yağmalanmış emanetleri Flanders'a gönderdiğini söylüyor. İki kızı Bruges'de yaşıyordu. Kutsal kan kalıntısının en eski belgeleri 1256'dan kalmadır[1]

2015 yılında alay, kötü hava koşulları nedeniyle başlaması planlanandan birkaç saat önce iptal edildi.[2] 2020'de COVID-19 salgını nedeniyle sağlık endişeleri nedeniyle iptal edildi.[3]

Hac[değiştir | kaynağı değiştir]

" Bruges Schoonste Dag " (Felemenkçe " Bruges'deki En Güzel Gün ") olarak da adlandırılan gösteriye Bruges'den 3.000'den fazla insan katılıyor . Bruges halkı cephelerini şehrin ve ülkenin renklerinde bayraklarla süslerdi. Olay resmi manevi yönünü koruyor. Piskopos ve vali her yıl yüksek diplomatik misafirleri davet eder. En ünlü konuklar arasında 1973'te Krakow başpiskoposu Kardinal Wojtyła ve 1849'da Kardinal Wiseman vardı. Dünyanın her yerinden birçok piskopos, rahip ve rahibe bu ünlü alayı kutlamak için gelir. Sabah, katedralde bir papalık Ayini kutlanır ve öğleden sonra geçit töreni yapılır. Rahipler, kutsal emaneti kardeşlik tarafından korunan omuzlarında taşırlar. Kutsal Kan kalıntısı geçtiğinde, kalabalık saygı içinde sessiz ve sessiz hale gelir. 2009 yılında, olay UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesine yazılmıştır.[4]

Galeri[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ a b ""Of flesh and blood", Flanders Today, April 20, 2011". 1 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 
  2. ^ Colin Clapson (14 Mayıs 2015). "Holy Blood Procession abandoned". flandersnews.be. 15 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2015. 
  3. ^ "Brugse Heilig Bloedprocessie wordt afgelast". Kerknet (Felemenkçe). 30 Mart 2020. 13 Haziran 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ ""Procession of the Holy Blood in Bruges", UNESCO, Intangible Cultural Heritage". 8 Kasım 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Mayıs 2023. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]

Şablon:Liturgical year of the Catholic Church