Kurtarma robotu

Vikipedi, özgür ansiklopedi
LUF-60 kurtarma robotu gösterimi.

Kurtarma robotu, insanların arama ve kurtarma işlemlerine yardımcı olmak için tasarlanmış bir robot‘tur.[1] Arama yaparak, haritalama, molozları kaldırarak, malzemeleri teslim ederek, tıbbi tedavi sağlayarak veya yaralıları tahliye ederek kurtarma çabalarına yardımcı olabilirler.

11 Eylül saldırıları, Fukuşima I Nükleer Santrali kazaları ve 2016 Amatrice depremi kurtarma ve müdahale çabalarında, şüpheli başarıya rağmen kurtarma robotları kullanıldı. TRADR ve SHERPA gibi kurtarma robotu teknolojisini daha da geliştirmeye adanmış birkaç proje vardır.

Kullanım Durumları[değiştir | kaynağı değiştir]

9/11[değiştir | kaynağı değiştir]

New York'taki 11 Eylül saldırılarından sonra kurbanları ve hayatta kalanları aramak için kurtarma robotları kullanıldı.[2]

11 Eylül felaketlerinde kurtarma robotları ilk kez gerçekten test edildi. Hayatta kalanları ve cesetleri aramak için enkaza gönderildiler. Robotlar, Dünya Ticaret Merkezi'nin molozları arasında çalışırken sorun yaşıyordu ve sürekli olarak sıkışıp kalıyor veya kırılıyordu. O zamandan beri kurtarma robotları hakkında birçok yeni fikir oluştu. Mühendisler ve bilim adamları, robotların şekillerini değiştirmeye ve onları tekerleksiz hale getirmeye çalışıyorlar. "Arama ve kurtarma robotlarının 14 yıldan kısa sürede yaygın kullanılması için güçlü bir hükümet fonu ve desteği gerekiyor."[3]

  • Georgia Tech'de biyofizikçi olan Daniel Goldman gibi insanlar, Piore'nin "ATV'den çok kum balığı kertenkele gibi" dediği bir robot yapmaya başladı.[4] Goldman, kum balığı kertenkelelerinin hareketlerini araştırmak ve incelemek ve bunu kendi robot fikrine dönüştürmek için çok zaman harcıyor. Piore, robotunun "daha derine inebileceğini veya yüzeye geri dönebileceğini" belirtiyor.[4] tıpkı bir kum balığı kertenkelesi gibi. Bu, birçok felaket senaryosunda yardımcı olacaktır. Goldman, bu robotu Dünya Ticaret Merkezi felaketinde olduğu gibi molozlarda manevra yapabilmek için geliştirmeye çalışıyor.
  • Murphy, çoğu kurtarma robotunun gerçek hayattaki durumlarda denenmediğini ve daha çok robotun üstesinden gelebileceği durumda denendiğini belirtmektedir. Robotik doçenti Howie Choset "yılan robotu" yapmak için çalışmaktadır. Yılan robotlar, "birden fazla eklemi olan ince, bacaksız cihazlardır". Bu yılan robotlar, normal tekerlekli robotların gidemediği yerlere gitmek için kullanılacaktır. Teknolojinin hala üzerinde çalışılması gerekmektedir. Choset, "Daha fazla hayvan üzerinde çalışma yardımcı olacaktır" diyor. Robot, yılanlar ve onların hareketlerine dayalıdır ama yılanların 200 kemikten, robotun ise 15 halkadan oluştuğu düşünülürse işlevsellikte sorunlar vardır.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Robots to the Rescue 1 Nisan 2018 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. St. Petersburg Times Online - Florida
  2. ^ In the Aftermath of September 11 What Roboticists Learned from the Search and Rescue Efforts 10 Temmuz 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. A AAAI press release.
  3. ^ Anthes, Gary. “Robots Gear Up for Disaster Response.” Communications of the ACM (2010): 15, 16. Web. 10 Oct. 2012
  4. ^ a b Piore, Adam. “Lesson Learned: A Better Rescue Bot.” Discover 32.8 (2011): 14.Web. 10 October. 2012.