Kurt-Werner Wichmann

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kurt-Werner Wichmann (8 Ağustos 1949 - 25 Nisan 1993), muhtemelen Göhrde Cinayetleriyle bağlantısı olan bir Alman seri katildi.[1]

Erken Dönem[değiştir | kaynağı değiştir]

Wichmann, 14 yaşındayken ailesinin evindeki bir kiracıyı bıçakla tehdit etmesi ve onu boğmaya çalışması üzerine genç suçlular kurumuna gönderildi. O zamanlar Wichmann evde değil, Wichernstift'teki bir bakım evinde yaşıyordu. Daha fazla orada kalmak istemedi ve bu yüzden ebeveynlerinden para çaldı. Babasının, oğullarına kötü davrandığı söylenen şiddet yanlısı bir adam olduğu belirtildi.

Wichmann, 16 yaşındayken bir bisikletçiye saldırdı ve ona cinsel tacizde bulundu, bunun karşılığında altı ay denetimli serbestlik aldı . 1967'de polis memurlarını küçük kalibreli bir silahla tehdit etti. Bir yıl çocuk tutukluluğuna mahkûm edildi. 1968 yılında 38 yaşındaki İlse G., Lüneburg yakınlarındaki bir ormanda bisiklet sürerken küçük kalibreli tüfekle sırtından dört kez vuruldu . Olay yerinde hayatını kaybetti. Görgü tanıkları Wichmann'ın tanımına uyan bir gencin olay yerinden kaçtığını gördü ve polis onun hakkında soruşturma başlattı. Elinde küçük kalibreli tüfekler ve gazete kupürleri bulunmasına rağmen Wichmann suçlanmadı. 1970 yılında Wichmann, yine boğmaya çalıştığı bir otostopçuya tecavüz etmekten beş buçuk yıl çocuk cezasına çarptırıldı. Otostopçu, onu gitmesine izin vermesi için ikna etmeyi başardı. Wichmann gazetedeki haberi okuduğunda yanlış tanıtıldığını hissetti ve bunu düzeltmek için polise gitti ve bu da tutuklanmasına yol açtı.

Açıklama[değiştir | kaynağı değiştir]

Wichmann, bakımlı bir görünüme sahip, sarışın, ayakları yere basan bir adam olarak tanımlandı. Bir tanık onu "her şeyi izleyen soğuk, buzlu gözlere sahip" sessiz bir adam olarak tanımladı. Diğerleri onu kibirli ve bencil, yalnız biri olarak tanımladı.

Lüneberg'in ormanlık kenarındaki çıkmaz sokakta bir evde yaşıyordu. O evde büyüdü, bir Alman çobanı vardı ve faşist siyasi tutumlara eğilimliydi ; mülkünde ara sıra Reichskriegs bayrağını çekiyordu . Zamanla evde, gizli önbellekler ve hiçbir yere çıkmayan bir kapı da dahil olmak üzere çeşitli değişiklikler yaptı.

Birgit Meier'in Ortadan Kaybolması[değiştir | kaynağı değiştir]

1989'da, Birgit Meier'in ortadan kaybolmasından birkaç hafta sonra, onunla Wichmann arasındaki bağlantılar ortaya çıktı. Başlangıçta müfettişler onun intihar ederek öldüğünden ya da kocası tarafından öldürüldüğünden şüphelendiler, ancak daha sonra soruşturmayı Lüneburg mezarlığında bahçıvan olarak çalışan Wichmann üzerinde yoğunlaştırdılar. Kocasının ifadesine göre Meier, Wichmann'la daha önce bir partide tanışmıştı. Wichmann, Meiers'ın bazı komşuları için bahçe işleri yapmıştı. Wichmann sorguya çekildi ve karısıyla birlikte olduğu ve köpeği gezdirdiği yönündeki dayanıksız mazeretlere rağmen, yakından kontrol edilmedi . Ayrıca Meier'in ortadan kaybolduğu sırada hastalık izninde olduğu gerçeğini de gizledi, ancak polis daha fazla araştırma yapmadı.

Ancak Lüneberg'de yeni bir savcılığın kurulmasıyla daha ileri soruşturmalar başladı. 1993 yılında Birgit Meier davasında Wichmann'a cinayet şüphesi yöneltildi ve polis evinde arama yaptı . Müfettişler iki adet küçük kalibreli tüfek, dönüştürülmüş bir keskin gaz tabancası, şok tabancaları, susturucular, kelepçeler, sakinleştiriciler ve uyku haplarının yanı sıra yalnızca kendisi ve erkek kardeşinin girmesine izin verilen, ses geçirmez kapısı olan gizli bir işkence odası buldu. Arka bahçede, arka koltuğu kanlı, gömülü, kırmızı bir Ford spor coupe vardı. Mülkte arama yapmak için birkaç kez vücut takip köpekleri kullanıldı, ancak ceset bulunamadı.

Wichmann bir trafik kazasına karışınca kaçtı ve Heilbronn'da tutuklandı; aracında silahlar bulundu. Yanındaki koltukta yakın ilişki içinde olduğu küçük kardeşi oturuyordu. Tutuklanmasından on gün sonra 43 yaşındaki Wichmann, Heimsheim Hapishanesinde kendini astı. Daha önce intihara teşebbüs etmişti. Diğer şeylerin yanı sıra kardeşinden oluğu temizlemesini istediği tuhaf veda mektupları bıraktı. Ölümünden sonra, Lüneberg çevresindeki ormandaki cinayetler (açıklığa kavuşturulması gerekiyor) sona erdi ve daha fazla soruşturma durduruldu. Aracı ve içinde bulunan eşyalar polis tarafından imha edildi.

21. Yüzyıl Araştırmaları[değiştir | kaynağı değiştir]

Birgit Meier'in kalıntıları, 2017 yılında Wichmann'ın daha önce işgal ettiği Lüneburg'un eteklerindeki bir evin garajının beton zemini altında bulunmuştu.

19 Ocak 2018'de Hannover Tıp Fakültesi'nin otopsi raporuyla Birgit Meier'in vurulduğu öğrenildi. Lüneberg Polis Başkanı Robert Kruse, failin Almanya dışında da cinayet işlemiş olabilecek bir seri katil olduğunu belirtti. Wichmann'ın olası şüpheli olarak değerlendirildiği eski vakaların kapsamlı bir şekilde incelendiğini duyurdu. Sonuç olarak, Aşağı Saksonya Eyalet Kriminal Polis Ofisi'nden analistler, başta cinayetler ve kayıp kişiler olmak üzere 24 çözülmemiş vakayı filtreledi.

Polis soruşturmasının başarısı kısmen, 2002 yılında özel araştırmaya başlayan ve 2017 yılında kız kardeşinin cesedini bulan, öldürülen Birgit Meier'in kardeşi polis memuru Wolfgang Sielaff'a bağlıydı. Aynı yıl polis, altılı yeni bir soruşturma başlattı. - Wichmann'ın 20'den fazla cinayet kurbanıyla olan bağlantısını araştıran soruşturma gücü üyesi. Şubat 2018'de, müfettişlerin bir yardımcı, suç ortağı veya sırdaş olduğundan şüphelenmesi nedeniyle vaka Aktenzeichen XY... ungelöst adlı televizyon programında yer aldı . Kasım 2021'de Netflix, Dig Deeper: The Disappearance of Birgit Meier'i yayınladı .

Göhrde Cinayetleri[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 2017'de, yani 1989 cinayetlerinden 28 yıl sonra, Aşağı Saksonya Polisi, eski mezarlık bahçıvanı Wichmann'ın Göhrde cinayetlerinin baş şüphelisi olduğunu duyurdu ve bir soruşturma ekibi kuruldu. Kurbanın çalınan araçlarından birindeki DNA izleri Wichmann'la bağlantılıydı. Polis, başka suçlar da işlemiş olabilecek bir suç ortağının da bulunduğunu varsayıyordu. Davaya karışan ikinci bir kişi için temel ipucu, Wichmann'ın motorlu aracını Göhrde'ye sürmesi ancak kurbanın aracıyla birlikte geri dönmesi gerçeğinden kaynaklanıyor. Birisinin arabasını geri getirip getirmediği bilinmiyor. Sielaff'ın bulgularına göre Lüneberg ve çevresinde muhtemelen Wichmann'a atfedilebilecek 21 çözülmemiş cinayet vakası vardı.

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Anne Kunze; Felix Rohrbeck (24 Nisan 2018). Göhrde-Morde: Warum starb Birgit Meier? [Göhrde murders: Why did Birgit Meier die?]. Die Zeit (Almanca). Zeit Verbrechen. 25 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Nisan 2018.