Kupanta-Kurunta

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Kupanta-Kurunta, Arzava'nın kayıt altına alınmış ilk kralıdır. M.Ö. 15. yüzyılın sonlarında yaşamış olan Kupanta-Kurunta, Hitit kralları I. Tuthaliya I ve I. Arnuvanda tarafından savaşta yenilgiye uğratılmıştır.[1] Ardından Zippaşla'da Arnuvanda'nın vasalı olan Madduvatta'ya saldırmıştır. Madduvatta ile evli olan bir kızı bulunmaktadır.

Mira Kralı Kupanta-Kurunta[değiştir | kaynağı değiştir]

Bir diğer Kupanta-Kurunta ise, M.Ö. 1330'larda veya 1320'lerde Batı Anadolu'daki Mira'da, soylu bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Onun babası, kral Maşhuiluva'ya karşı bir darbeye katıldı. Hitit kralı I.Şuppiluliuma, Maşhuiluva'yı kızı Muvatti ile evlendirdi ve onu yeniden Mira Krallığı'nın başına geçirdi. Kupanta-Kurunta'nın babasının bu olaydan kısa bir süre sonra öldüğü ya da sürgüne gönderildiği tahmin ediliyor. Maşhuiluva daha sonra Şuppiluliuma'nın halefi II. Murşili'ye Kupanta-Kurunta'yı evlat edinip edinemeyeceğini sordu.

Mira Krallığı, Arzavalı Uhha-Ziti'ye karşı bir Hitit müttefiki olarak kaldı; ancak Murşili'nin tutulmasından iki yıl sonra (ki yaklaşık bu M.Ö. 1310 yılına tekabül eder) Mira, muhtemelen Maşa'dan bir maceracı olan"Büyük Ev-Babası"nın (Great-House-Father) etkisi altında kalarak isyan etti. Bu isyanı bastıran Murşili, Maşhuiluva'yı ceza olarak Hitit topraklarında rahiplik görevi verdi ve yerine Kupanta-Kurunta'yı kral olarak atadı.

II.Muvatalli, M.Ö. 13. yüzyılın başlarında Viluşalı Alakşandu ile bir antlaşma imzaladı. Hitit imparatoru, bu antlaşmayla Alakşandu'ya Kupanta-Kurunta'yı Muvatti'nin bir oğlu ve dolayısıyla Hitit kraliyet ailesinin bir üyesi olarak gördüğünü bildirdi.

Kupanta-Kurunta muhtemelen Milavata mektubunun da alıcısıdır .

Kupanta-Kurunta'nın, yeğeni Urhi-Teşup, yani III. Murşili'ye karşı III. Hattuşili'yi desteklediği tahmin ediliyor. Hattuşili iç savaşı kazanarak krallığı kontrolü altına aldıktan sonra Kupanta-Kurunta, Firavun II. Ramses'ten bir mektup almıştır. Firavun, bu mektupta Kupanta-Kurunta'ya, Mısır'ın Hatti'nin sadık bir müttefiki olmaya devam ettiği ve başka bir isyan çıkardığı takdirde Urhi-Teşup'a yardım etme planları olmadığı konusunda güvence vermiştir.[2]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ The Routledge Handbook of The People and Places of Ancient Western Asia by Trevor Bryce
  2. ^ Letters of the Great Kings of the Ancient Near East by Trevor Bryce