Kullar, Başiskele

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Kullar
Harita
Kocaeli
Kocaeli
Ülke Türkiye
İlKocaeli
İlçeBaşiskele
Coğrafi bölgeMarmara Bölgesi
Nüfus
 (2007)[1]
 • Toplam13,730
Zaman dilimiUTC+03.00 (TSİ)
İl alan kodu0 (262) 349
İl plaka kodu41
Posta kodu41140

Kullar, Kocaeli ili Başiskele ilçesine bağlı semttir.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

Türk ailelerin yerleştirilmesinden sonra göç almaya başlayan bölgede bugünkü Başiskele İlçesini oluşturan yerleşim merkezleri de oluşmaya başlamıştır. Kullar bunlardan biridir. Başiskele ilçesinin kurulmasından önce belediye statüsünde olan Kullar'ın güneyindeki Paşadağı mevkiinde eski bir kalenin bulunduğu bilinmektedir. Önemli bir geçiş ve güvenlik noktasında bulunan Kalenin bir gözetleme ve kollama merkezi olarak kullanıldığı, buna atfen de yörenin "Kollar" olarak anıldığı bilinmektedir. Zamanla “Kollar” isminin "Kullar" olarak değişime uğradığı kabul edilmiştir.[1]

Kullar tarihi geçmişine baktığımızda; Güneyinde Paşadağ mevkiinde bulunan ve Bizans dönemine ait kale kalıntıları mevcuttur. İzmit´in Orhan Bey tarafından fethedildiği zaman, bu kalenin fetihten önce kuşatıldığı rivayet edilmektedir. Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğünce koruma altına alınan Kilez Deresi üzerindeki kemer köprünün ve Bağdat Yolu'nun belde sınırları içinde olması, geçmişi hakkında tarihi ipuçları vermektedir.

1843 yılında Kilez Deresi yakınlarında ordunun çuha (askeri kumaş) ihtiyacını karşılamak amacıyla "Çuka Fabrika-i Hümayun"u işletmeye açılmıştır.[2] 1860 yılında Tatar göçmenlerin yerleştiği mahalleye 1878'de Rumeli, 1935'te Romanya'dan gelen göçmenler ile Cumhuriyet döneminde Doğu Karadeniz'den de insanlar gelerek buraya yerleşmiştir.[3]

Belde teşkilatı 2008 yılında çıkarılan 5747 sayılı Kanun uyarınca kapatılmış ve yeni kurulan Başiskele ilçesine bağlanmıştır.

Coğrafya[değiştir | kaynağı değiştir]

İzmit Körfezi'nin güneyinde, Samanlı Dağları'nın eteğinde yer alır.

Nüfus[değiştir | kaynağı değiştir]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ "Tarihi". www.basiskele.bel.tr. 11 Haziran 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2021. 
  2. ^ "Sultan Abdülmecid Döneminde Kocaeli, Osmanlı Yönetiminde Kocaeli Sancağı, Kocaeli Tarihi Sempozyumu" (PDF). 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 
  3. ^ "SKocaeli'de Göç ve İskan, Kocaeli Tarihi Sempozyumu" (PDF). 26 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2016. 

Dış bağlantılar[değiştir | kaynağı değiştir]