Kullanıcı:Bambi'nin annesi/deneme4

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Arka plan[değiştir | kaynağı değiştir]

18 Ocak 1977 tarihinde Dade İli Komisyonu, iş alma, konut ve kamu hizmetlerde eşcinsel karşıtı ayrımcılığı yasaklayan bir yasa onayladı. Komisyoncu Ruth Shack, yaşı bir seneden az olan "Dade County Coalition for the Humanistic Rights of Gays" isimli bir eşcinsel lobici örgütünün dileği ile bu yasa tasarısını 7 Aralık 1976 tarihinde teklif etti. Grubun önderleri üç gey eylemciden oluştu: ABD çapında 40 gey saunanın sahibi Jack Campbell; siyaset ve eşcinsel eylemcisi Bob Basker; ve "Human Potential Movement"'ın yerel reklamcısı ve cinsel kurtuluş savunucusu Bob Kunst.

Miami'de eşcinsellik[değiştir | kaynağı değiştir]

Miami'de eşcinselliğe karşı genel tutum, ülke çapındaki birçok kentinkine benziyordu. Gey gece yaşamı 1930'lar boyunca diğer eğlence türleri ile aynı seviyede şamatalı bir varlığa sahip olduğu hâlde 1950'lere gelince kent hükûmeti mümkün olduğu kadar fazla gey barı kapattırmaya teşebbüs etti ve hem eşcinselliği hem de karşı cinsin giydiği kıyafetlerini giymeyi yasakladı. 1956'dan 1966'ya kadar Florida Meclisi'ne bağlı "Johns Committee" ("Johns Komitesi"), tüm eşcinselleri Florida'nın çocukları için dehşetli tehdit oluşturan seks avcıları olarak betimleyen "Purple Pamphlet" ("Mor İlân") isimli kışkırtıcı bir el ilânı yayımlayıp eyâlet işlerinde ve devlet üniversitelerinde çalışan eşcinselleri etkin bir şekilde köklerinden sökmeye çalıştı. 1960'larda The Miami Herald gazetesi, bölgede yaşayan eşcinsellerin hayatlarının çocuk tacizcileri ve muhabbet tellalarıninkileri ile eşit olduğunu ima eden bir sürü makale yayımladı ve 1966'da yerel NBC televizyon kanalı, genç erkek çocuklarının avcı erkeklerin tehlikesi altında olduklarını uyaran "The Homosexual" ("Eşcinsel") isimli bir belgesel filmi gösterdi.

1960'ların sonlarına doğru sosyal tutumların liberalleşmesi ile eşcinsellerin kamu imajı değişmişti. 1969'da New York'ta, gey hakları hareketinin başlangıcını simgeleyen Stonewall ayaklanmaları yer aldı. Miami'de gey hayatının yoğun ölçüde gizli olduğu hâlde ve barların sürekli baskınlara uğramalarına rağmen 1970'te Miamili geyler ve lezbiyenlere yönelik "Christ Metropolitan Community Church" kongregasyonu dinî açıcılığı mevcut kılan bir yer olarak kurulup yüzlerce kilise üyesi topladı. 1972 Ulusal Demokratik Kongre Miami'de sunuldu ve açık eşcinsel San Franciscolu siyasî eylemci Jim Foster tarafından ilk kez geyler ve lezbiyenlerin hakları hakkında bir konuşma yapıldı. 1974'te Jack Campbell, Club Baths'ın Miami branşını açtırdı. Baskına uğrayınca tutuklananların hakkındaki suçlamalarının düşürülmesi için Campbell elinden geçeni yaptı; Miami Polis Teşkilâtı'na karşı dava açıp polis zorbalığını yasaklandırdı ve polisten resmî özür aldı. Yerel gazetede geyler ve lezbiyenler sessiz ve ezik bir azınlık olarak betimlenmeye bile başladılar. 1977'ye kadar Miami, gey ve lezbiyen karşıtı ayrımcılığı yasaklayan kararnâme onaylamış 40 ABD kentinden biri olmuştu.

Kararnâmeye karşı tepki[değiştir | kaynağı değiştir]

Aralık 1976'da bu kararnâme teklifi rapor edilince yerel kiliselerden küçük bir protesto dalgası yayıldı. Northwest Baptist Church ("Northwest Baptist Kilisesi") bunu kürsüsünden duyurdu. Bu haber bu kilisenin üyelerinden biri olan 36 yaşındaki şarkıcı ünlü Anita Bryant'ı endişelendirmişti. Bryant, Oklahoma City'de yerel bir televizyon programında ve Arthur Godfrey's Talent Scouts isimli bir programda bir çocuk yıldızı olarak kariyerini başlatmıştı. Çocukluğu ve gençliği boyunca sıkça taşınmıştı; ebeveynleri birbirinden iki sefer boşanmışlardı ve o çoğunlukla yoksul ortamlarda yaşıyordu. Buna rağmen sekiz yaşına gelince "yeniden doğmuş Hıristiyan" olmuştu ve sonradan o inançlarını ve kiliseye katılmasını onun hayatına istikrar getiren etkiler olarak andı. Çocuk iken Tanrı'dan, kendisini yıldız yaptırmasını istedi. Aslında çok azimli ve hırslı olduğunu kendisi itiraf etti. Daha sonraki ergenlik yıllarında güzellik yarışmalarına katılıp hem Miss Oklahoma'yı kazandı hem de Miss America'yı üçüncü olarak bitirdi. 1960'ta Bob Green isimli Miamili bir disk jokeyi ile evlendi ve profesyonel bir şarkıcı oldu; popüler, patriotik ve Gospel standartlarını içeren üç altın plak edinip biraz başarıya keşfetti. "Bob Hope Christmas Tour" ("Bob Hope Noel Turu") kapsamında yurtdışında hizmet yapan askerlere performans yaptı ve Başkan Lyndon B. Johnson'ın 1973'teki cenaze töreninde şarkı söyledi. 1969'dan beri Florida Citrus Commission ("Florida Narenciye Komisyonu")'ın bölgesel elemanı olup televizyonda Florida portakal suyunu reklamlarını yaptı. Coca-Cola, Tupperware, Kraft Foods ve Holiday Inn şirketleri için de reklamcılık yapmıştır. Bryant'ın yetenek temsilcisi Ruth Shack ile evli idi; Bryant Shack'in kampanyasına 1000 dolar bağışlamıştı.