Kullanıcı mesaj:Keskintabela

Sayfa içeriği diğer dillerde desteklenmemektedir.
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Marmara’da bir turistik ada olan Avşa adası hakkında bilgi ve resimleri.

Avşa Adasının bir diğer adı Türkeli Adasıdır. Marmara Denizi’nin güneyinde bir adadır. Marmara Adaları adıyla alınan topluluk içindedir. Yüzölçümü 20.6 km2, toplam kıyı uzunluğu 27.5 km. Erdek İlçesi’nin yer aldığı Kapıdağı Yarımadası’nın batısında bulunan adanın, kuzey-güney yönünde uzunluğu yaklaşık 9 km, doğu-batı yönünde genişliği 6 km’dir.

Önemli bir yükseltisi yoktur. Kıyı boyunca düzlükler ve kumla kaplı plajlar adayı çevreler. Adanın orta bölümünde engebeli düzlükler göze çarpar. Kış aylarında oldukça sakin olan ada, mayıs ayının ortalarından ekim başlarına kadar yoğun bir nüfus baskısı altında kalır. Motel, pansiyon ve yazlık evler yazlığa gelenlerle canlı bir turizm mevsimi yaşanır. Son yıllarda yoğun bir yapılaşma gözlenmektedir. Turizmin yanı sıra, bağcılık, şarap üretimi ve son yıllarda elişi hediyelik eşyalar, ekonomiye katkı sağlar. Erdek’in bucağı Marmara Adası’nın, Temmuz 1987’de ilçe konumu kazanmasıyla Marmara Adası’na bağlandı. İstanbul’dan Marmara Adası’na sefer yapan vapurlar Avşa’ya da uğrar. Ayrıca Erdek ile motor, İstanbul ile deniz otobüsü bağlantısı vardır.


Ekonomisi[kaynağı değiştir]

Avşa'da günbatımı Ada, İstanbul'a olan yakınlığı nedeniyle yerli turistler için cazip bir tatil noktasıdır. Turizmden daha fazla faydalanabilmek için Avşa, nispeten sakin bir tatil seçeneği sunan Kuzey Ege'deki tatil yerlerinin aksine birçok tesisle turistlere renkli bir gece hayatı da sunmaktadır. Ayrıca Marmaradaki adalara ait Adakarası üzümünden üretilen şarap sayesinde bağcılık ve şarap fabrikaları, turizme paralel olarak gelişerek yeni iş imkânları yaratmaktadır.

Koyları[kaynağı değiştir]

Avşa Adası'nda oldukça fazla koy bulunmaktadır. Bunlara ulaşım zor olsa da, gerek teknelerle gerekse binek araçlarla ulaşmak mümkündür. Avşa Adası'nın belli başlı koyları şunlardır; Tavşanlı Koyu, Çınar Koyu, Kumtur Koyu, Atanaş Koyu, Yiğitler Koyu.

Konaklama[kaynağı değiştir]

denize sıfır konumuyla oteller mevcuttur. https://www.facebook.com/avsaadasipansiyon

Ulaşım[kaynağı değiştir]

İstanbul, Bostancı ve Yenikapı'dan İDO hızlı feribotları ile; Tekirdağ, Akport Limanı'ndan SS Erdek deniz motorlu taşıyıcılar kooperatifi ile, Erdek'ten Gestaş arabalı feribotu ve Bado deniz taksi ile sağlanmaktadır.

Vikigezgin'e davet![kaynağı değiştir]

Selam @Kesintabela,

Vikigezgin adında bir projemizin olduğunu biliyor muydun? Vikigezgin'de senin gibi kişilere ihtiyacımız var. Kuluçkada ki bu projemize yardımcı olursan çok memnun olurum. Eğer, ilgilenirsen, seni de bu kardeş projemizde de görmek isteriz. Haydi sende katıl sevgili gezgin!--MerhabaNe yapabilirim? 08:50, 29 Mayıs 2016 (UTC)