Kullanıcı:YigitalpKARA/deneme tahtası

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Soğuk hava dalgası herhangi bir bölgede ekstrem olan ve ani gelişen, etkisini uzun süre hissettirebilen soğuk hava hadisesidir. [1]. Soğuk hava dalgaları Kar fırtınasından ve diğer ekstrem kış hadiselerinden daha geniş alanları etkileyebilmektedir. Ve soğuk hava dalgası, Geniş alanlara soğuk hava kütleleri getirildiğinde bir oluşur. Orta Avrupa'da bu durum esas olarak soğuk hava kütlelerinin kutup bölgesinden veya Doğu'dan taşındığı kış aylarında meydana gelmektedir. Özellikle enlemi yüksek olan bu bölgelerde, sonbahar ve kış günlerinde düşük güneş radyasyonu gelmesi, Bu bölgelerin üzerindeki atmosferi büyük bir soğuk hava rezervuarına dönüştürür[2].


Soğuk Dalgaların Oluşumu

Kuzey Yarımküre'de, yüzeye yakın çok soğuk ve yoğun hava kuzey Kanada veya kuzey Asya'daki kaynak bölgesinden çıktığında soğuk dalgalar meydana gelmektedir. Yüzeydeki soğuk dalganın çekirdeği, kış aylarında yüksek enlemlerde oluşan güçlü bir yüksek basınç merkezidir. Sıcaklığı nedeniyle nispeten sığ olan Soğuk kutup veya Arktik hava kütleleri yüzeyin bir ila birkaç km yukarısına uzanmaktadır. Ve Soğuk havanın yüzeydeki yüksek basınç merkezine, yukarı seviyede bir konverjans eşlik eder. [3]


Ne tür zararlar ortaya çıkabilir? Soğuk dalgalardan kaynaklanan hasar, esas olarak beraberindeki etkilerden kaynaklanır. Yoğun kar yağışı trafik kaosuna neden olabilir. İnsanlar sürüşlerini yol koşullarına adapte edemezlerse ölümcül kazalar meydana gelebilir. Buz yağmuru ağaçlarda ve telefon kablolarında buz kırılmalarına neden olabilir. Evsizler, dışarıda vakit geçirmesi gereken insanlar (örneğin iş için) ve yaşlılar özellikle soğuk dalgaların etkilerine karşı savunmasızdır.

Soğuk dalgalar, modern hava tahminleriyle tahmin edilebilir. Hava durumu tahminleri, trafik kazalarını önlemek için faydalı uyarılar yayabilir.