İçeriğe atla

Kullanıcı:Ygmr11/Deneme Tahtası5

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Atatürk Köşk Müzesi
KonumÇankaya Ankara

Atatürk Köşkü Müzesi[değiştir | kaynağı değiştir]

Ankara'da bulunan müze Mustafa Kemal Atatürk'ün 1921 ve 1932 seneleri arasında çalışma mekanı, ve konaklama alanı olarak kullanmış olduğu binadır.

Tarihçe[değiştir | kaynağı değiştir]

19. yüzyılda bağ evi olarak inşa edilen yapı, 1932 yılına kadar Mustafa Kemal Atatürk'ün ikametgahı ve çalışma alanı olmuş, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet'in ilk dönemlerine tanıklık etmiştir. Ankara'nın yerlileri olarak bilinen Rıfat Bey ve Bulgurzade Mehmet Bey tarafından satın alınan bina, 27 Aralık 1919 tarihinden 1921'e kadar Ziraat Okulunda, Meclis Başkanı seçilmesinin ardından da İstasyonda bulunan taş binada ikamet etmekte olan Atatürk'e Ankara halkı adına, dönemin Ankara Müftüsü olan Hoca Rıfat Börekçi öncülüğünde armağan edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk'ün en uzun süre konaklamış olduğu ikametgah olarak bilinmektedir.

Cumhuriyet de dahil çoğu devrimin planlanmış olduğu konut, 1950 senesinde müze haline getirilmiş ve halka açılmıştır. Bina ve sergilenen eşyalar, 2002 ve 2007 yılları arasında onarım ve bakım altına alınmıştır. Tamamlanan restorasyon çalışmalarının ardından müze 19 Nisan 2007 tarihinde tekrar hizmete girmiştir. Türk Kara Kuvvetleri'ne transfer edilmesinin ardından Ordu Köşkü olarak da andlandırılmıştır.

Müze Binası[değiştir | kaynağı değiştir]

Yapı, Yeşil Salon, Yemek Salonu, Elçi Kabul Salonu, Kütüphane, Çalışma odası ve Sergi Salonları gibi odalara sahiptir.