Kullanıcı:Yaren Beşer/deneme tahtası
Dördüncü Sanayi Devrimi (Endüstri 4.0)
Endüstri 4.0, ilk olarak Almanya’da nüfusun yaşlanması ve iş gücünün azalmaya başlaması sebebiyle kaybedilmeye başlanan rekabet gücünü yeniden kazanmak amacıyla başlanan bir çalışmadır. Endüstri 4.0 terimi ilk olarak 2011’de Hannover Ticaret Fuarı bünyesinde kullanılarak ne olduğu bu fuarda ortaya konulmuştur. Fabrikaların akıllanması sayesinde enerji, hammadde ile işgücü tüketiminde daha az sarfiyat olacağı, bununla birlikte maksimum çıktı elde edilebileceği ifade edilmiştir. Bu kapsamda robot, makine, sensör gibi donanımlar ile yazılımlar ana unsur olarak belirlenmiştir. Yaşanan bu gelişmelere bağlı olarak iş gücünün önemi azalmış, yapay zekâ ile robotik teknolojiler ve yazılımlar çok daha önemli olmaya başlamıştır.
Endüstri 4.0’ın hayatımıza girmesi ile birlikte, robotik teknolojiler, yapay zekâ, akıllı üretim, büyük veri, 3D yazıcılar, bulut bilişim ve nesnelerin interneti gibi alanlarda ortaya çıkan gelişmeler, sanayide yeni bir dönüşümün yolunu açacaktır. Endüstri 4.0, üretimde ucuzlamaya, hızlanmaya, kişisel talebe özel üretim yapılmasına imkân tanıyan bir sistemdir. Enerji tüketimi, fazla stok, hata gibi parametreleri en aza indirgeyen, dijital, üretim sistemidir.
Bu yeni üretim sistemi, insana dayalı iş gücünü azaltıp onların yaratıcılığını, bilgi ve birikimini ortaya koyarak üretimde yüksek teknolojiyle entegre olmuş, birbirleriyle haberleşebilen, fabrikalarda insan gücünü azaltmaya yönelik bir sistemdir. Robotların üretimde daha etkin görev alıp; kaliteli, ucuz, hızlı ve az israf yapacak şekilde üretim yapılması amaçlanmaktadır. Endüstri 4.0’da temel amaç insansız üretimi sağlamaktır. Özellikle bilişim teknolojilerinin çok hızlı gelişimine paralel akıllı fabrika dönemine adım atılacaktır. Makinelerin her bileşeninin birbirleriyle haberleştiği, otonom karar alabilen ve kendi kendini denetleyebilen üretim sistemleri devri başlayacaktır.
Bu kavram için farklı ülkelerde aynı anlamı ifade eden benzer kavramlar da kullanılmıştır. Örneğin; Avrupa’da, “Geleceğin Fabrikaları”, Almanya’da “Endüstri 4.0”, ABD’de “Endüstriyel İnternet” ve Çin’de “Internet +” olarak anılmaktadır. Şuan da tüm sektörleri etkileme gücüne sahip olan Endüstri 4.0 kavramı “Endüstriyel İnternet”, “Akıllı İmalat” ya da “Entegre Sanayi” adlarını da almaktadır.
İçinde bulunduğumuz süreçte, hızlı bir şekilde ilerleme gösteren Sanayi 4.0’ın temel amacı kendi kendini yönetme yeteneğine sahip olan üretim süreçlerinden oluşan akıllı fabrikaların hayata geçirilmesini sağlamaktır. Bu yüzden Sanayi 4.0’ı anlayabilmek için terminolojisi içinde yoğunlukla kullanılan kavramları bilmek gerekmektedir. Bu kavramların çoğunun bugün kullanılıyor olması Sanayi 4.0’ın başlangıcını göstermekte ve gelecekte neler olabileceğine dair mühim ipuçları vermektedir. TÜSİAD’a göre geleceğin sanayi üretimi olan Sanayi 4.0’ı oluşturan dokuz bileşen yer almaktadır. Bunların içeriklerinden bahsedecek olursak; 1. Büyük Veri ve Analizi 2. Akıllı Robotlar 3. Üç Boyutlu (3B) Yazıcılar – Eklemeli Üretim 4. Simülasyon 5. Bulut Bilişim 6. Nesnelerin İnterneti 7. Zenginleştirilmiş Gerçeklik (Artırılmış Gerçeklik) 8. Yatay – Dikey Entegrasyon 9. Siber Güvenlik
Günümüzde sanayide kullanılan üretim sistemleri Endüstri 3.0’da kullanılan makinelerin ve işlemlerin büyük oranda uyarlanarak geliştirilmesi şeklindedir. Endüstri 4.0 ise yeni bir mantık ile tüm üretim süreçlerinin baştan sona dijitalleştirilerek entegrasyonunu temsil etmektedir. Bu sebeple tüm dünya ülkelerinde Endüstri 4.0 bir devrim olarak görülerek toplumları etkilemektedir.
Endüstri 4.0 kavramı üretim yapan firmaların sadece imalat süreçleri ile ilgili değildir. Bu imalat süreçleri ile birlikte tedarikten finansmana, hizmetlerden müşterilere kadar firmaların bütün fonksiyonlarını içermektedir. Endüstri 4.0 devrimi nesnelerin internetinden bulut teknolojisine, büyük veriden 3D yazıcılara, otonom robotlardan artırılmış gerçeklik uygulamalarına varıncaya kadar üretim süreçlerinin entegrasyonuna dayanmaktadır.
İş hayatında yer alan girişimcilerin bu gelişmeleri göz önüne alarak uygulamalarında yenilikçi ve rekabetçi bir sisteme hazır olmaları gerekecektir. Firmalarında hem bireysel hem de kurumsal anlamda bu yeniliklere uygun güncellemeler yapmaları zorunluluk haline gelecektir.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de Endüstri 4.0 dönüşümü içerisinde olması kaçınılmazdır. Bu süreçte başarılı olabilmemiz için öncelikle yetişmiş insan gücünü sağlamaya yönelik eğitim politikalarını geliştirmemiz kritik önem taşımaktadır. Yakın zamanda iş dünyasını etkileyebilecek konular arasında akıllı evler, robotik teknolojiler, insan vücuduna entegre teknolojiler, giyilebilir teknolojiler vb. Sayılabilir. Bütün bu teknolojilere hazır olabilmek için gerekli çalışmaların yapılması büyük önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için hedefler oluşturularak gerekli planlamaların yapılması, henüz yeterli düzeyde olmayan yatırımların arttırılması, ARGE çalışmalarının bu alana kanalize edilmesi ve devlet desteği sağlanması önemli adımlar olarak sayılabilir. Tüketim toplumundan daha çok üretim toplumuna geçiş sağlandığı takdirde Endüstri 4.0’ı yakından takip edebilir ve değişime daha hızlı adapte olabiliriz.
Endüstri 4.0’ın en büyük dezavantajı olarak görülen istihdamda azalma faktörü aslında gençler için büyük bir fırsata dönüştürülebilir. Çünkü Endüstri 4.0’ın en öncelikli konularından biri nitelikli insan gücüdür. Endüstri 4.0’ın istihdama karşı ortaya koyduğu bu tehdidi fırsata çevirerek dijital becerilerle donanmış, eleştirel ve yaratıcı düşünebilen, problem çözebilen, öğrenmeyi öğrenmiş, 21.yy becerilerine sahip ve iş dünyasının farklı ihtiyaçlarına inovatif yaklaşımla cevap verebilecek yeterlilikte gençler ile bu sürece önemli bir katkı sağlanabilecektir.