Kullanıcı:Yabancı/Resim yükleme İBP'si

Vikipedi, özgür ansiklopedi

Bu sayfa özgür lisanslı resim yükleme konulu iş birliği projesinin ayrıntılarını içermektedir. Proje kapsamında esas olan, katılımcıların kendi çektikleri resimleri yüklemeleridir. Ancak katılımcılar başka bir kaynaktan buldukları özgür lisanslı resimleri de yükleyebilir. Amaç özgür ansiklopediye özgür lisanslı yeni resimler kazandırarak içeriği geliştirmek ve görsel açıdan zenginleştirmektir. Resimler, tüm viki projelerinde kullanılabilmesi için ortak depo Commons'a yüklenecektir.

Neden böyle bir projeye ihtiyaç duyuldu?

Türkçe bilen herkesin katkıda bulunabildiği Türkçe Vikipedi, pek çok farklı coğrafi yerden kullanıcıyı barındırmakta ve bu çeşitlilik kullanıcıların birbirinden çok farklı konularda ansiklopedik resimler çekebilmelerine olanak tanımaktadır. Her bir kullanıcının yaşadığı yer dışında gidip göreceği başka yerlerde de resim çekebilecek olması, bu olanakları daha da artırmaktadır. Öte yandan, şu anda bu çeşitliliğin Vikipediye yansıdığını söylemek pek mümkün değildir. Görselliğin kimi zaman maddenin konusunu anlatmada metne kıyasla çok daha işlevsel olabilmesi ve maddenin okunurluğunu kolaylaştırması açısından, maddelerin resimlendirilmesi ansiklopedik içeriğin gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

Projeye nasıl katkıda bulunabilirim?

Projeye öncelikle fotoğraf çekerek katkıda bulunabilirsiniz. Bunun dışında, internet kaynakları genellikle telif hakkı saklı içerik barındırsa da, istisnai olarak internetten özgür lisanslı resimler bulup bunları yükleyen kullanıcılar da katkıda bulunmuş olacaktır.

Çekeceğim tüm resimlerin telifi bana mı aittir?

Çekeceğiniz resimlerin büyük çoğunluğunun telifi size aittir. Bu nedenle onları rahatlıkla özgür lisansla lisanslayarak yüklemeniz mümkündür. Ancak üzerinde telif hakkı bulunan resim ya da heykel gibi bir sanat eserinin resmini siz çekseniz de, telifi o eserin telif hakkı sahibine ait olacaktır. Bu nedenle bu türden eserlerin resimleri proje kapsamına dahil edilmeyecektir. Bunlar ancak adil kullanım koşullarını sağlaması halinde, (Commons'a değil) yerel vikilere yüklenebilir.

Nelerin resimlerini çekebilirim?